2015. szeptember 16., szerda

Magvető, Corvina, Rózsavölgyi

meghívó, ajánló, könyv, könyvajánló, könyvbemutató


Magvető Kiadó 

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Magvető Kiadó szeretettel meghívja Réz Pál és Parti Nagy Lajos beszélgetőkönyvének bemutatójára

A kötetről Várady Szabolcs, Parti Nagy Lajos és Bálint András beszélget

Valódi irodalmi csemege Réz Pál és Parti Nagy Lajos könyve, a Bokáig pezsgőben. Az idén 85 éves Réz Pál 1952-től volt a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, majd 25 éven át a Holmi folyóirat főszerkesztője. A Bokáig pezsgőben nem egyszerű élet- és pályarajz, hanem sok anekdotával fűszerezett beszámoló a kortársakról: írókról, költőkről, pályatársakról és barátokról. Szereplői Déry Tibor, Németh László, Illyés Gyula, Tamási Áron, Szabó Lőrinc, Juhász Ferenc, Csurka István, Petri György, Weöres Sándor és sokan mások, akikkel Réz Pál együtt élte át a magyar irodalom egyik aranykorát. A huszonhárom évvel ezelőtt készített rádióinterjú szerkesztett, kibővített és 2015-ben kiegészített szövegét fényképekkel, könyvdedikációkkal illusztráljuk.
A Magvető ezzel a kötettel kezdi meg az 1970-80-as évek népszerű könyvsorozatának, a Tények és Tanúk új folyamának kiadását.

_____________________________________________

A Rózsavölgyi és Társa Kiadó,
és az MTA BTK Zenetudományi Intézet szeretettel meghívja a
Műfajok, stílusok, szubkultúrák
Tanulmányok a magyar populáris zenéről
című kötet bemutatójára.

Időpont: 2015. szeptember 18. (péntek), 16.30
Helyszín: MTA BTK Zenetudományi Intézet, Bartók terem
(1014 Budapest, Táncsics utca 7.)

A könyvbemutató résztvevői, Ignácz Ádám zeneesztéta, zenetörténész, a kötet szerkesztője, és Fazekas Gergely zenetörténész, a Rózsavölgyi és Társa Kiadó főszerkesztője.


Műfajok, stílusok, szubkultúrák
Tanulmányok a magyar populáris zenéről


A kötetben található tizenhárom tanulmány a magyar populáris zenéről szól. Ám téved az olvasó, ha úgy gondolja, hogy ezzel meghatároztuk az írások tárgyát. Hiszen a kutatók számára éppoly érdekesek lehetnek egy kuplé vagy operett különféle alakváltozatai, az operett-éneklés 20. század eleji előadásmódja vagy az éttermi cigányzene sajátos hagyománya, a kommunista kultúrpolitika viszonya az operetthez vagy a rockzenéhez, a beat-korszak magyar együtteseinek kapcsolódása a nyugati mintákhoz vagy a klasszikus zenéhez, egy meghatározott együttes (az Orfeo zenekar) vagy szórakozóhely (a Fekete Lyuk) története, egy legendás alternatív zenész (Vig Mihály) filmzenei munkássága, vagy éppen olyan elméleti kérdések, mint az alternatív zene fogalma a hazai diskurzusban, illetve a zenei technológiákban rejlő kulturális implikációk. A szerzők módszere, érdeklődési köre és intellektuális háttere igen különböző, muzikológusok, társadalom- és politikatörténészek, gyakorló zenészek egyaránt találhatók köztük. De közös bennük a szellemi kíváncsiság, amely témájukhoz köti őket. A tanulmányok különös fénytörésben mutatják Magyarország 20. századi történetét az Osztrák-Magyar Monarchia idejétől a Horthy-, Rákosi- és Kádár-korszakon át egészen napjainkig, s képet adnak arról, hogy mi mindenre vonatkozott, s kulturális életünkben milyen fontos szerepet játszott az a fogalom, amit összefoglalóan úgy nevezünk, hogy populáris zene.

A kötet szerzői:
Barna Emília (1982), szociológus.
Csatári Bence (1972), történész.
Hajnóczy Csaba (1957), zenetörténész, zenész.
Heltai Gyöngyi (1958), színháztörténész, kulturális antropológus.
Ignácz Ádám (1981), zeneesztéta, zenetörténész.
Imre Zoltán (1965), színháztörténész.
K. Horváth Zsolt (1972), társadalomtörténész.
Loch Gergely (1983), zenetörténész.
Ring Orsolya (1975), történész, levéltáros.
Riskó Kata (1985), zenetörténész.
Szabó Ferenc János (1985), zenetörténész, zongoraművész.
Tófalvy Tamás (1980), kultúrakutató, kommunikációs szakember.
Tóth Eszter Zsófia (1975), történész, társadalomkutató.


Terjedelem: 256 oldal
Méret: 165 x 235 mm
Kötés: Keméyntáblás
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 615 506 221 6


___________________________________

A Corvina Kiadó szeptemberi újdonságai


Marnie Fogg: A ruha

100 ötlet, ami örökre megváltoztatta a divatot

Marnie Fogg: A ruha A ruha című könyv a divattörténet 100 úttörő modelljének bemutatásán keresztül tárja fel a divat múltjának és jelenének folyamatos kölcsönhatását, nem feledkezve meg az egyes darabok későbbi újraértelmezéseiről sem. A XIX. századi európai öltözködést forradalmasító Joséphine császárné empire stílusú ruháitól kezdve Christian Dior New Look sziluettjén át Mary Quant miniruhájáig valamennyi ruhadarab a viselettörténet egy-egy mérföldköve, melyek segítségével nyomon követhető az egyes divatötletek születése, majd évszázadok alatti újjáalakulása. A könyv feltárja a tervezők és a korszakok közötti kapcsolatokat, és lehetővé teszi, hogy az olvasó felismerje az egyes hatások jelentőségét, felfedezze az eredetiség varázsát, ugyanakkor áttekintést kapjon a divat történetéről.



Fordította: Izsó Zita
Terjedelem: 256 oldal
Méret: 230 x 280 mm
Kötés: Keménytáblás, védőborítóval
Ár: 8990 Ft
ISBN: 978 963 13 6296 1

line

Georg Klein: Vak akarat és önző DNS

Válogatott esszék

Georg Klein Vak akarat és önző DNS című esszégyűjteménye először 2001-ben jelent meg magyarul. A Harmadik látogatás Peter Nollnál című írással kibővített új kiadás egy izgalmas önéletrajzi esemény megörökítésével bővíti a súlyos témákban és gondolatokban gazdag válogatást. A szerző az életét fenyegető veszedelmes helyzetben a gondolkodásnak ugyanazzal a mélységével és eleganciájával néz szembe a halállal, mint ahogy a többi írásában a genetika, a sejtbiológia, a kultúra, az irodalom, a történelem, egyszóval az élet örökké aktuális kérdéseivel.

„A könyv nagyszerű. Nem azért, vagy nem csak azért, amit majd ismét el fognak róla mondani, okos szamárságokat, hogy a tudós a költészet bűvöletében, a két kultúra, meg hogy a szerző tud írni, stb. stb. Nekem ez a könyv azért fontos, mert ez egy szabad ember könyve. Egy olyan emberé, akit nem tett vakká és gőgössé a tudás, hogy minden kérdés megválaszolására képesnek higgye magát, de egy olyané is, aki a kozmosz végtelen ötletgazdagságát nem tekinti fölmentésnek a kutatás fegyelmező kényszere alól. Világodban helye van a rendnek, a dolgok szerkezetének, és az élet rendetlenségének, annak a vad kalandregénynek, melynek mindannyian többnyire és végül is veszendő szereplői vagyunk, de néha diadalmas győztesei is, ha máshogy nem, hát azzal, hogy megértjük azt, ami történik velünk. Ez nagyon kevés és nagyon sok. Föltehetőleg a legtöbb, ami embertől és emberiségtől telik. Megőrizni anyánk emlékét – a közelítő semminek. Korlátolt, ostoba, dacos, gyönyörű program. Könyved regény, egy ember és egy gondolkodás regénye, izgalmas marasztaló olvasmány.”
Orbán Ottó (2001)


Fordította: Kúnos László és Rakovszky Zsuzsa
Terjedelem: 364 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 963 13 6319 7

line

Darvasi Ferenc: Köztünk vagy

Beszélgetések Mándy Ivánról

Darvasi Ferenc hiánypótló beszélgetései Mándyt élete lehető legtöbb korszakában, helyszínén és fordulópontján mutatják be. Az interjúk készítője megkereste az író családtagjait, beszélgetett a Különlegességi cukrászda pincérnőjével, valamint az alsó szomszédokkal az Aulich utcából. Eljutott Mándy '50-es évekbeli szerelméhez, és ugyanebből a nehéz időszakból egy festő jó baráthoz. Interjúi a szakmai kapcsolatokra is kiterjednek: írókra, költőkre, irodalomtörténészekre, fordítójára, szerkesztőjére. Emellett olyanokat is megkeresett, akik életkoruk miatt személyesen nem találkozhattak Mándyval, de műveiken, gondolkodásukon erősen érezhető a hatása.
A Köztünk vagy az életpálya kiemelt vagy éppen feledésbe merült, de fontos eseményeire koncentrál a hányattatott gyerekkortól, a zavaros családi viszonyoktól kezdve a betiltás évein át a házasságig és az írói beteljesülésig. Ami a könyvből összeáll, az több mint egyetlen portré: a beszélgetések erős korrajzot alkotnak, többek közt az újholdasok arcképét is megfestve a „főalak” mellett. A könyvet tovább színesíti Mándy hét levele, melyek most látnak első ízben napvilágot. A beszélgetéseket és leveleket gazdag fotóanyag egészíti ki – a fényképek egy része szintén most jelenik meg először.

MÁNDY IVÁN (1918–1995): minden idők egyik legnagyobb magyar novellistája, vérbeli pesti író. Nála jelent meg először vissza-visszatérő elemként a futball és a mozi, amikor azok még nem voltak szalonképes témák. Senki nem írt előtte olyan személyes hangon és közelségből a saját szüleiről, mint ő. Filmbeli vágásokhoz hasonlatos, gyors váltásai és kifinomult párbeszédtechnikája is radikálisan újnak számított a magyar prózában. Legnépszerűbb könyvei: A bútorok, A pálya szélén, Előadók, társszerzők, Fabulya feleségei, Magukra maradtak, Mi az, öreg?, Régi idők mozija. Legjobb novellái: Ciklon, Diákszerelem, Egyérintő, Egyszerű tag, Fagylaltosok, Kulikabát, Női öltöző, Saki.

Terjedelem: 296 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 13 6321 0

line

Nemzeti parkok Magyarországon (angol)


A Corvina tematikus útikönyvsorozatának negyedik kötete Magyarország tíz nemzeti parkját mutatja be részletesen: területét, nyitva tartását, elhelyezkedését, történetét, talaját, klímáját, növény- és állatvilágát, kulturális értékeit, a helyi nevezetességeket és az ott szervezett programokat. Hazánkban 39 tájvédelmi körzet van, ezeket is részletesen leírja a kötet: terület, települések, látogatás, elhelyezkedés, talaj, klíma, növény- és állatvilág, kulturális értékek, egyéb nevezetességek szerint. Az ország 167 természetvédelmi területének természetvédelmi kezelője a hozzá legközelebb eső nemzeti park igazgatósága. Az adott nemzeti park és a hozzá tartozó tájvédelmi körzetek leírása után ezek ismertetésére is sor kerül. Összesen 267 tanösvény szerepel az útikönyvben, amelyeknek szintén a nemzeti parkok a természetvédelmi kezelői. Ezek közül a 48 kiemelt jelentőségű, „kihagyhatatlan” tanösvényt írja le részletesebben a kötet a nemzeti parkok programjainál és a tájvédelmi körzetek egyéb nevezetességei között, de a többit is felsorolja név szerint a tíz fejezet legvégén. Azoknak a kedvéért, akik egy bizonyos növény virágzása miatt látogatnak el egy-egy vidékre, a könyv elején 237 növény listája szerepel a virágzás idejének és a növény lelőhelyének megadásával. Az állatvilág látványosságaihoz (tiszavirágzás, madárvonulás stb.) kapcsolódó időpontokat az adott helyen ismertetjük részletesen. Az útikönyvet 282 színes fotó teszi szemléletessé. A tájékozódást térkép és GPS-koordináták segítik.

Fordította: Mark Baczoni
Terjedelem: 372 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Flexibilis
Ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 13 6290 9

line

Nemzeti parkok Magyarországon (orosz)


A Corvina tematikus útikönyvsorozatának negyedik kötete Magyarország tíz nemzeti parkját mutatja be részletesen: területét, nyitva tartását, elhelyezkedését, történetét, talaját, klímáját, növény- és állatvilágát, kulturális értékeit, a helyi nevezetességeket és az ott szervezett programokat. Hazánkban 39 tájvédelmi körzet van, ezeket is részletesen leírja a kötet: terület, települések, látogatás, elhelyezkedés, talaj, klíma, növény- és állatvilág, kulturális értékek, egyéb nevezetességek szerint. Az ország 167 természetvédelmi területének természetvédelmi kezelője a hozzá legközelebb eső nemzeti park igazgatósága. Az adott nemzeti park és a hozzá tartozó tájvédelmi körzetek leírása után ezek ismertetésére is sor kerül. Összesen 267 tanösvény szerepel az útikönyvben, amelyeknek szintén a nemzeti parkok a természetvédelmi kezelői. Ezek közül a 48 kiemelt jelentőségű, „kihagyhatatlan” tanösvényt írja le részletesebben a kötet a nemzeti parkok programjainál és a tájvédelmi körzetek egyéb nevezetességei között, de a többit is felsorolja név szerint a tíz fejezet legvégén. Azoknak a kedvéért, akik egy bizonyos növény virágzása miatt látogatnak el egy-egy vidékre, a könyv elején 237 növény listája szerepel a virágzás idejének és a növény lelőhelyének megadásával. Az állatvilág látványosságaihoz (tiszavirágzás, madárvonulás stb.) kapcsolódó időpontokat az adott helyen ismertetjük részletesen. Az útikönyvet 282 színes fotó teszi szemléletessé. A tájékozódást térkép és GPS-koordináták segítik.

Terjedelem: 372 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Flexibilis
Ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 13 6318 0

line

Mini Guide Budapest


Az angol nyelvű kiadvány egy útikalauz-füzet és egy Budapest belvárostérkép együttese. Az útikalauz területi és tematikai egységek szerint csoportosítva, fényképekkel illusztrálva ismerteti a főváros legszebb, legfontosabb idegenforgalmi látnivalóit. A vastagabb papírra nyomtatott belváros térkép Budapest turisztikailag fontos belső területét jeleníti meg könnyen kezelhető méretben, részletes, nagy méretarányú térképen (1:11 500). A közösségi közlekedés hálózata a legfrissebb állapotot ábrázolja, házszámok és egyirányú utcák jelölése is segíti az eligazodást. A főváros piktogramokkal jelzett nevezetességeit, kulturális és egyéb intézményeit, valamint a közterületi neveket (utcákat, tereket, közöket stb.) a hátoldali névmutató segítségével lehet megkeresni a kerületek szerint színezett térképen. A kiadványt nejlon védőtasakban forgalmazzuk.




Írta: Mark Baczoni
Terjedelem (füzet): 16 oldal
Méret: 124 x 231 mm
Ár: 1990 Ft
ISBN: 978 963 13 6322 7


line

Florida – Marco Polo


Florida – Marco Polo New Naprakész információk, bárhová utazunk! Kalandok és élmények 24 órába sűrítve. Ötletek és javaslatok, hogy kevés pénzből hogyan érezzük jól magunkat és hová menjünk vásárolni. Minden fejezet végén takarékos ajánlat. Új fejezetek: zene, klubok, művészet és építészet, kulturális élet és étkezési szokások, minden fontos esemény, dátum és cím! Hasznos internet oldalak, interaktív térképek, telefonszámok és e-mail címek.




Terjedelem: 152 oldal
Méret: 106 x 190 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 13 6281 7



_________________________________________


Magvető

A Magvető Kiadó
szeretettel meghívja Önt

Kiss Noémi
Sovány angyalok
című regényének bemutatójára
2015. szeptember 22-én 17 órára
a Rózsavölgyi Szalonba
(1052 Budapest, Szervita tér 5.)
A szerzővel Szederkényi Olga beszélget
Közreműködik: Ónodi Eszter

line

Kiss Noémi: Sovány angyalok

„Bezárni az ajtót magam mögött jobb szerettem, mint ismeretlen szobákba lépni.”

A negyvenéves tanárnő bírósági ítéletére vár, és közben a kórházban próbálja összerakni sorsa mozaikdarabkáit. Hol tört meg az élete? Létezésének kudarca a testébe, a történelembe vagy a házasság természetébe volt írva?
A Sovány angyalok lapjain Lívia visszaemlékezéseit olvashatjuk: egy kizökkent személyiség múltmentési kísérleteit. Hogyan ismerkedtek meg férjével, az ígéretes atlétával, hogyan küzdöttek, majd adták fel, hogy gyerekük legyen, miképpen élték meg a rendszerváltás kalandos zűrzavarát - és végül miként néztek szembe azzal, hogy nincs már hova futniuk egymás elől.
Kiss Noémi új regényében az irodalom nyelvén beszél az élethazugságokról, a családon belüli erőszakról, a testi-lelki meddőségről. A Sovány angyalok egyszerre érzéki és idegen, forrón közelítő és hidegen absztrakt.


line

Részlet a regényből:

Volt egy kórház, sokat feküdtem ott, az ablak mellett állt az ágyam, a könyököm néha bevertem a radiátorba. A városból HÉV-vel lehetett kimenni. Messziről világított, mint egy karácsonyfaégő, pontokban. Barátságos, meleg volt. Gőzölgött a szellőzőből a füstös bőrszag, az izzadság párái. Sárga üveges teraszok fogták körbe a hatemeletes panelépületet. Valahol a pusztaság közepén húzták fel, letűnt kor munkásai. Közel a HÉV megállóhoz, ne kelljen sokat gyalogolni. Akinek törött volt a lába, hiányzott a veséje, műtötték az állkapcsát, vagy éppen gyereket szülni ment oda, annak egy örökkévalóságnak tűnt. Tágas parkjában kihajtott a spiraea, néhány zöld szár bújt ki a fekete, vizes földből. Éjszaka földikutyák tanyája, akik hatalmas kupacokat hagynak maguk után, végigtúrják átlóban a kertet. Jó érzés bejárni. Belélegezni a tüdőbe. Mikor idekerültem a szívemmel, képtelenségnek tűnt, örültem, ha a betonpadig eljutottam a vizit után. Akinek infarktusa volt, nem is akarták kiengedni a kórteremből, aztán mégis mehettem, nem törődtek velem. Teltek a hetek, erőre kaptam. Jöttek sorban újra más betegségek, egyelőre itt maradok. A vetetlen ágy és a tavaszi szélben kalimpáló bokorágak között fogok nemsokára futkorászni, ha meggyógyulok. Megszerettem ezt az utat, még akkor is, ha olyan nehezen ment néha, egészen nehezen megy itt minden, az is, hogy levegőt vegyek egyáltalán.



Megjelenés: 2015. május
Oldalszám: 296 oldal
Méret: 123 x 184 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Tervezett ár: 3290 Ft
ISBN: 978 963 14 3254 1



line

Kiss Noémi

Kiss Noémi 1974-ben született, író, kritikus, az irodalomtudomány doktora. Az ME BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének és a Balassi Bálint Intézet Hungarológiai Tanszékének tanára.

2003-ben jelent meg esszékötete Tájgyakorlatok címmel, valamint Celan-tanulmánykötete. Első elbeszéléskötete 2006-ban látott napvilágot Trans címmel a Magvetőnél.

A Magvető Kiadónál megjelent művei
Trans - elbeszélések (2006), Rongyos ékszerdoboz. Utazások keleten (2009), Ikeranya - az első év (2013), Sovány angyalok (2015)

A Magvető, a Corvina, a Rózsavölgyi Kiadó őszi könyvújdonságai.
Kapcsolódó téma: Csoportos üzenetküldés - mobil marketing

magvető, meghívó, ajánló, könyv, könyvajánló, könyvbemutató, 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése