2014. szeptember 16., kedd

A Corvina Kiadó szeptemberi újdonságai

A Corvina Kiadó tisztelettel meghívja Önt

Vadas József:

A MAGYAR IPARMŰVÉSZET TÖRTÉNETE
A századfordulótól az ezredfordulóig
című könyvének bemutatójára
a Design Hét Budapest 2014 programjaként.

Időpont: 2014. október 3. péntek, 11.00 óra

Helyszín: Iparművészeti Múzeum könyvtára
Cím: IX. Budapest, Üllői út 33–37.

A szerzővel Pohárnok Mihály beszélget.

A 300 oldalas, 238 színes képpel illusztrált könyv
a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható.

A könyvben illusztrációval szereplő művészek
tiszteletpéldányukat átvehetik a helyszínen.


line

Vadas József:

A magyar iparművészet története

A századfordulótól az ezredfordulóig



A magyar iparművészet története a téma első átfogó összegezése, teljes körű és rendszerezett képet ad a XIX. század derekán kifejlődő iparművészet közel másfél évszázados hazai fejlődéstörténetéről, illetve vezető egyéniségeinek tevékenységéről. A szakma programját legtömörebben Pulszky Károly fogalmazta meg, még 1885-ben. Az Iparművészeti Múzeum első „őre” (főigazgatója) szerint: „A modern Magyarországnak modern magyarságra és modern iparművészetre van szüksége.” A szerző a fentiek szellemében járt el, amikor korszakról korszakra haladva, a mindenkori gazdasági-társadalmi fejlődés követelményei szempontjából elemzi-értékeli az iparművészet más-más nézetrendszerben fogant áramlatait, s mutatja be közel 240 kép kíséretében azok szuverén képviselőinek legfontosabb és legszebb munkáit.

Vadas József (sz. 1946) művészettörténész, kandidátus, a BKF egyetemi tanára. Fontosabb iparművészeti könyvei: A Művészi Ipartól az Ipari Művészetig (1979), Kassák, a konstruktőr (1979), Le Corbusier (1983), Nem mindennapi tárgyaink (1985), A magyar bútor 100 éve (1992), Biedermeier (2001), Empire (2003), Lehoczky János (2003), Art deco (2004), A magyar art deco (2005), Design felső fokon (2005), Modern és posztmodern (2006), A magyar konstruktivizmus (2007), Kovács Margit (2008), Németh Aladár (2009), Lengyel Lajos (2010), Király József (2013). Publicistaként évtizedek óta folyamatos krónikása a kortárs magyar iparművészetnek.

Méret: 190×235 mm
Terjedelem: 300 oldal
Kötés: Keménytáblás, védőborítóval
Ár: 5990 Ft
ISBN: 978 963 1362 38 1

A Corvina Kiadó szeptemberi újdonságai

Lázár Egon: Visszapillantó

Színházi évtizedek

Lázár Egon: Visszapillantó A Visszapillantó több szempontból is rendhagyó színházi memoár, valódi unikum. Írója nagytekintélyű színházi szakember, a nagyközönség mégsem ismeri. Már 93 éves, de csak most jelenik meg páratlan memóriával megírt első könyve. Elismert háttérembere a színházak gazdasági és pénzügyi világának, és mégis szinte ugyanannyit tud a kulisszák előtt zajló vonzó világ eseményeiről, közismert szereplőiről is, mint a számok és szabályok szigorú törvényszerűségeiről.

Lázár Egon remek stílusban, elegáns humorral és sokszor öniróniával megírt könyvének minden sorából árad a színház komplex ismerete, izgalmas tényekkel, történetekkel, anekdotákkal, a nagyközönség számára élvezetes kulisszatitkokkal. Érdekességük, hogy – hol a háttérben, hol az előtérben – jól felismerhető bennük elmúlt évtizedeink vérzivataros történelme is, de úgy, hogy az írások középpontjában mégis mindig a színház áll a maga sokszínű, varázslatos és konkrét valóságával. Szóljanak ezek az emlékek az elképesztő körülmények között megszülető hadifogoly-előadásokról, az ötvenes évek heroikus és néha félelmetes epizódjairól, a Városi Színházból Erkel Színházra átkeresztelt épület első előadásairól, az Opera aranykoráról, a Vidám Színpad fénykoráról, de legfőképp a Vígszínház nagy korszakairól és még nagyobb személyiségeiről. Lázár Egonról valóban elmondható, ahogy Almási Miklós írja bevezetőjében: „Mindent tud a színházról”.

Könyvbemutató szeptember 22-én hétfőn, 15 órakor a Vígszínház nézőtéri büféjében.

Terjedelem: 208 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 1362 39 8


line

Wolfgang Behringer: A sport kultúrtörténete

Az ókori olimpiáktól napjainkig

Wolfgang Behringer: A sport kultúrtörténete Kr. e. 776-ban rendezték meg az első pánhellén játékokat Olümpiában, akkora sikert aratva ezzel, hogy Kr. u. 393-ig, a játékok betiltásáig követték egymást a rendezvények. De vajon miért tiltották be őket? És azután hogyan és miért elevenítették fel 1500 évvel később, és miért játékról beszélünk, nem pedig sportról?

A könyv újfajta módon nyújt betekintést a sport történetébe. Az ifjú V. Károly császárt például szenvedélyes teniszezőként mutatja be, az angol VIII. Henriket fanatikus sportrajongóként, a modern fizika megalapítóját, Isaac Newtont pedig aktív bokszolóként. Megtudhatjuk, hogy a reneszánsz kultúra hozta magával a nagy sportlétesítmények építését, ugyanis a Mediciek Firenzéjében a calcio, azaz a labdarúgás nézők tízezreit vonta bűvkörébe.

Szórakoztatóan és egyszersmind történelmileg megalapozottan tárgyal a szerző olyan kérdéseket, hogy mi is a sport valójában. Miért tartozik bele a toronyugrás, a zsákban futás meg miért nem? Mi a helyzet a bikaviadalokkal vagy a motorsporttal? Hogyan tett szert a labdarúgás akkora népszerűségre, és hogyan hat egymásra a sport és a politika? Egy bizonyos: a sport kultúrtörténete nem csak a sportrajongókat fogja lebilincselni.

A szerző, Wolfgang Behringer (sz. 1956), a Saar-vidéki Egyetem történészprofesszora a magyar olvasóközönség előtt már jól ismert. A Corvina Kiadónál 2010-ben jelent meg előző nagy sikerű műve: A klíma kultúrtörténete.

Terjedelem: 514 oldal
Méret: 150 x 230 mm
Ár: 4500 Ft
ISBN: 978 963 1362 35 0

line

Dale Pinnock: Gyógyító konyha

A szakácsdoktor receptjei

Dale Pinnock: Gyógyító konyha Mit együnk, ha betegek vagyunk és mit együnk, hogy ne legyünk betegek?

Dale Pinnock, az ismert angol gyógyszakács és táplálkozástudományi szakértő eredeti módon vizsgálja a kapcsolatot a konyha és az egészség között. Könyvében külön fejezetet szentel az alapvető élelmiszerek, a zöldségek, gyümölcsök, húsok, tejtermékek, fűszerek összetételének, és az emberi szervezet működésére gyakorolt hatásának, külön fejezetet pedig az étkezéssel, étrenddel befolyásolható vagy gyógyítható betegségek bemutatásának. Könnyen áttekinthető, lexikonszerűen használható ismertetéseihez különleges receptek sokasága társul, melyek összetételüknél fogva jótékony hatással lehetnek a beteg, legyengült, fáradt szervezetre. A szerző vallja, hogy a gondosan és tudatosan megtervezett étrenddel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Receptjei a szó egészségügyi és gasztronómiai értelmében is gyógyító hatásúak.

Terjedelem: 192 oldal
Méret: 187 x 248 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 5990 Ft
ISBN: 978 963 1362 23 7

line

Charlotte Pike: Éhes diák

Szakácskönyv

Charlotte Pike: Éhes diák Költs keveset és élj fenséges koszton a hét minden napján!

Ne emészd magad a dolgozatok és a zh-k miatt, a legnagyobb csatát úgyis a konyhában vívod! A tűzhelyen, pár egyszerű hozzávalón és konyhai eszközön, valamint ezen a szakácskönyvön kívül más fegyverre nem is lesz szükséged. Pillanatok alatt fogsz összedobni ízletesebbnél ízletesebb fogásokat a baráti körödnek – legyen az wok-étel, főtt tészta, pizza, egy ínycsiklandó pie vagy valami isteni desszert. A kötet telis-tele van spórolási tippekkel és más hasznos tanácsokkal – mind a tíz ujját megnyalja majd, aki csak megkóstolja a főztöd.

Legyél ötös a főzésben is 170 olcsón és könnyen elkészíthető recept segítségével!

Főzőcskézz a gólyatábortól a diplomáig, és tömd meg a magad és barátaid hasát finomabbnál finomabb ebédekkel, vacsorákkal, rágcsákkal, szendvicsekkel, másnaposságra való reggelikkel, édességekkel és különféle mókás desszertekkel, amiket ripsz-ropsz elkészíthetsz és fillérekből kihozhatsz! Az Éhes diák szakácskönyv temérdek hasznos tudnivalóval vértezi fel az örökké elfoglalt diákokat, akiket az alapanyagokról és a nélkülözhetetlen eszközökről is bőséges információval lát el – utóbbiaknak kifejezetten örülni fognak azok, akik aprócska konyhán osztoznak lakótársaikkal. Enélkül otthonról el ne menj!

Terjedelem: 224 oldal
Méret: 187 x 230 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 3450 Ft
ISBN: 978 963 1362 10 7

line

Hoppál Bori: Az én testem

Tinilányok kérdései, Hoppál Bori válaszai

Hoppál Bori: Az én testem Az én testem azoknak a 9-14 éves lányoknak szól, akik
- még nem kamaszodnak, de már kíváncsiak arra, hogy mi minden történik majd bennük, velük
- már látnak, éreznek változásokat és szeretnének több információt arról, hogy pontosan mi is zajlik ilyenkor a testükben, lelkükben
- már nagylányok, van saját élményük arról, amiről a könyv szól, de maradtak bennük kérdések a női test működésével kapcsolatban


Hanna, Luca és Dorka - három kíváncsi tinilány - kérdései nyomán kiderül, hogy Mi is az a pubertás? Mit kezdjünk a szőrökkel? Mitől nőnek meg a cicik? Milyen szép a „virágod”? Lehet-e tudni pontosan, hogy mikor fog megjönni és mit kell csinálni, ha épp váratlanul kezd el valaki menstruálni? Mit kell tudnod a betétekről, tamponokról? Ünnepelni is lehet a Holdnapokat? Hogyan maradj barátságban a testeddel a változások közepette is?

Hoppál Bori női testtudat oktató több, mint egy évtizede tart előadásokat és tanfolyamokat a „A női test csodái”-ról: menstruációról, várandósságról, szülésről, változókorról, női szerveinkről és szexualitásunkról.

Vajda Melinda letisztult szemléltető ábrái segítenek a test anatómiájának megértésében, hangulatos rajzai, karakterei szerethetővé teszik a könyvet.

Külön borítékban 16 oldalas, kivehető levél a szülőknek és ajándékutalvány.

Terjedelem: 176 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 1362 40 4

line

Vendégségek naplója


Vendégségek naplója Egy-egy baráti összejövetel, ünnepi vacsora fontos része az életünknek. Nem véletlen, hogy sok vendéglátó feljegyzéseket készít a jeles estékről. Naplót azért írunk, mert szeretünk emlékezni arra, ami velünk történt. A Vendégségek naplóját azért vezetjük, hogy az emlékekből új estékhez gyűjtsünk „táplálékot”. Ha gondosan vezetjük, elég belenéznünk és máris tudjuk, kinek mit kínáltunk már, ki mikor járt nálunk, és kihez kaptunk mi magunk meghívást. Kiderül, kinek mi a hobbija, ki szeret vicceket mesélni, ki vegetáriánus vagy antialkoholista, ki követ speciális étrendet, és a következő vendégség menüjét ennek ismeretében tervezhetjük meg.

Terjedelem: 96 oldal
Méret: 160 x 230 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 1990 Ft
ISBN: 978 963 1362 18 3

line

Budapest és környéke hajtogatott várostérkép 1:21 500

3 in 1
Kétoldalas nagy méretarányú térkép
Külön belváros térkép
Névmutató füzet


Vendégségek naplója A kiadvány két hajtogatott térképből és névmutatófüzetből áll. A teljes Budapestet és környezetét ábrázoló nagy térkép kétoldalas. A terület kettébontása lehetővé teszi, hogy kinagyítva, az atlaszokéhoz hasonló nagy méretarányban (1:21 500) jelenjen meg, jól olvasható nevekkel, jelekkel. Az előoldalon a főváros lényegi része látható, Budaörstől a 3-as metró Kőbánya-Kispest végállomásáig. A hátoldal – nagy átfedéssel – Budapest középső és keleti részét ábrázolja, a Városligettől (vagy Keleti pályaudvartól) az M0-ás autóút keleti szakaszáig.

A vastagabb papírra nyomtatott belváros térkép Budapest turisztikailag fontos belső területét jeleníti meg könnyen kezelhető méretben, még nagyobb méretarányban (1:11 500). A közösségi közlekedés hálózata mindkét térképen a 4-es metró átadása utáni, legfrissebb állapotot ábrázolja. Házszámok és egyirányú utcák jelölése segíti az eligazodást.

A főváros piktogramokkal jelzett nevezetességeit, kulturális, oktatási, egészségügyi, sport- és egyéb intézményeit, valamint a közterületi neveket (utcákat, tereket, közöket stb.) külön névmutatófüzet segítségével lehet megkeresni a kerületek szerint színezett két térképen. Praktikus, kétzsebes műanyagtasakban kapható.

Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 1362 41 1

line

Budapest belváros térkép 1:11500


Vendégségek naplója A kiadvány Budapest turisztikailag fontos belső területét jeleníti meg könnyen kezelhető méretben, részletes, nagy méretarányú térképen (1:11 500). A közösségi közlekedés hálózata a 4-es metró átadása utáni, legfrissebb állapotot ábrázolja. Házszámok és egyirányú utcák jelölése is segíti az eligazodást. A főváros piktogramokkal jelzett nevezetességeit, kulturális, oktatási, egészségügyi, sport- és egyéb intézményeit, valamint a közterületi neveket (utcákat, tereket, közöket stb.) a hátoldali névmutató segítségével lehet megkeresni a kerületek szerint színezett térképen.

Méret: 124 x 231 mm
Ár: 790 Ft
ISBN: 978 963 1362 48 0



Sajtókapcsolat

Porkoláb Eszter
Telefon: (+36/1) 411-2414
Mobil: (+36/20) 934-6259
E-mail: porkolab.corvina@lira.hu

Kereskedelem

Baranyai Imre
Telefon: (+36/1) 210-9470
E-mail: baranyai.imre@lira.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése