2016. március 9., szerda

Kertész, Röhrig, Spinoza & Rembrandt

Megjelentek Kertész Imre és Röhrig Géza új kötetei

Kertész Imre: A néző
Feljegyzések 1991–2001

„…mindig vannak emberek, akik fél vállukat odatartják az összeomló világ alá"


Kertész Imre: A néző 1991 régen volt, huszonöt évvel ezelőtt. Magyarország éppen túl volt a rendszerváltáson, kezdetét vette a többpárti parlamentáris demokrácia, elérhető közelségbe került a Nyugat. A korábban belső emigrációba vonult író immár szabadon utazhatott, szabadon tarthatott előadásokat és dolgozhatott külföldön is. A konok ön- és létértelmező Kertész számára a napló állandó útitárs, amelyben nemcsak az átmenetet dokumentálja és kommentálja, hanem művészetével és magánéletével kapcsolatos belső vívódásait is rögzíti. Ebben az időben veszítette el első feleségét, és találta meg új társát. Utazásai révén új szellemi horizontokra pillanthatott rá, és szembesülhetett megint hazája és szűkebb régiója sajátosságaival és lehetetlen lehetőségeivel. Tíz év feljegyzéseinek válogatását adja most közre az író. Megrendítő és zavarba ejtő az a világérzékelés, amellyel A néző lapjain szembesülhetünk.


Megjelenés: 2016. március 8.
Oldalszám: 312 oldal
Méret: 123 x 174 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 14 3376 0



line

Röhrig Géza: Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit

Röhrig Géza: Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit Röhrig Géza verseskötete egyszerre brutális és érzékeny, letaglózó és közvetlen. Fő témája az identitás törékeny mivolta. Erre utal a cím is: az ember otthonosságát miképpen és hol találhatja meg, elsősorban saját magán belül? Úgy hogy ezek a gyökerek ne akadályozzák, ne botoljon meg a lépteiben. Egyéni és családi tragédiák rengetegébe vezet be minket Röhrig, de közben fogja a kezünk, halljuk a hangját. Gyilkosság, árvaság, árulás. Sebek és sérülések. Kitaszítottság. Ezek a versek közelről mutatják meg az áldozat összetettségét, azt hogy az áldozatban is ott van a rossz, a bestiális, az akarat; ott van benne – ha fogyóban is – az ember. A helyzetek, helyszínek és figurák jellegzetesen magyarok, de közben történetei – a bibliai képek révén – egyetemesen is érthetők. Mintha a szociológia és a teológia kapcsolódna össze. Röhrig a Saul fia című Golden Globe-díjas film főszereplőjeként nem eljátssza, hanem megjeleníti az auschwitzi sonderkommandóst, aki a túlélésért (vagy valami másért) tényleg mindenre képes. Röhrig Géza költőként is lemegy a mélybe, a sötétbe, ahol talán csak a nyelv és a hit világít, oda ahol az eredet és a vég, a gyökér és a sír nem egymás mellett van, hanem voltaképpen ugyanaz.


Megjelenés: 2016. március 9.
Oldalszám: 96 oldal
Méret: 100 x 170 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 1990 Ft
ISBN: 978 963 14 3372 9





Athenaeum Kiadó


Jodi Picoult – Samantha van Leer




Sorok között
Az igazi tündérmesék nem a nyúlszívűeknek valók. Ezekben a gyerekeket boszorkányok falják fel és farkasok kergetik; a nők kómába esnek vagy éppen gonosz rokonaik áldozatául. Valahogy mégis minden fájdalom és szenvedés megéri, amikor a mese jóra fordul, és boldog vége lesz. Hirtelen nem számít, ha az ember négyest kapott a francia röpdogára, vagy ő az egyetlen lány a suliban, akinek nincs randija a bálra. A boldog vég jóvátesz mindent. De mi van, ha ez mégsem a vége?

Delila éppúgy gyűlöli a sulit, amennyire szereti a könyveket. Van is egy nagy kedvence, amivel képtelen betelni. Ha valaki – különösen a népszerű lányok közül – megtudná, hányszor olvasta el újra és újra a könyvtár poros mélyéről előásott tündérmesét, a poklok legmélyebb bugyrába száműznék… örökre.

Delila számára ez a mese mégis több papírra vetett szavaknál. Persze ebben is van egy jóvágású (oké, dögös) királyfi, fényűző palota és elvetemült gonosztevő, mégis olyan, mintha valami mélyebb jelentése lenne. Delila egy napon azt is megtudja, mi ez. Mint kiderül, a nem is olyan szőke herceg nemcsak valóságos, de nagyon szemrevalónak találja tizenöt éves olvasóját. Csak hát… egy világ választja el őket egymástól. Így aligha működhet…


Jodi Picoult – Samantha van Leer: Sorok között

ISBN 978 963 293 521 8
Terjedelem: 368 oldal
Méret: 152 x 228 mm
Kötés: keménytábla védőborítóval
Ára: 4490 Ft
Megjelenés: 2016.03.08.

Megrendelhető

 
A New York Times sikerszerzője, Jodi Picoult ezúttal a lányával, Samantha van Leerrel közösen írt klasszikus tündérmesét – egyedülállóan modern hangnemben. Az olvasót rövid úton elvarázsolja egy olyan kamaszlány története, aki kész átkelni valóság és fantázia határán, hogy a legnagyobb veszedelmek árán is ráleljen a bold

Spinoza-színház!


Igen, Rembrandt szolgálólánya áldott állapotba került, Spinoza meg Kanadába szökött!
Így hogy tartsuk meg a Spinoza & Rembrandt c. zenés játékunkat március 14-én???

Herczenik Anna operaénekesnő, a Spinoza Színház magánénekese, aki a darabban Rembrandt szolgálólányát alakítja,
ha nem is Rembrandtól, de valóban áldott állapotban van, amihez szívből gratulálunk és Annával együtt örülünk.
Ezért ebben az évben most március 14-én lesz az utolsó Spinoza & Rembrandt előadásunk.
(A Frida c. zenés játékunk sem lesz egyenlőre, mert ebben is Herczenik Anna játssza-énekli a főszerepet.)

Spinozánk, azaz Derzsi György pedig válatlanul egy olyan kanadai turné-lehetőséget kapott,
amit nem lehetett visszautasítani. Jegercsik Csaba ugrik be helyette, akinek 10 nap alatt kell betanulnia
e nem is olyan könnyű zenés játékot. Nagy köszönet érte!

Március 14. hétfő 19 óra
Spinoza & Rembrandt
Zenés játék

Rembrandt az érzelmek, Spinoza az értelem embere.
Spinozát kitagadják az amszterdami zsidó közösségből,
Rembrandt ellen pedig csődeljárást indítanak.

Zene: Henk Nieland

Rembrandt: Hábetler András – bariton
Spinoza: Jegercsik Csaba - tenor
Hendrikje: Herczenik Anna - szoprán

Zenei vezető: Cser Ádám
Rendező: Czeizel Gábor
Írta: Sándor Anna


Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
www.spinoza.hu
T: +36 1 413 7488

___________________

Könyv- és honlapajánló

  • Üzenet küldés tömegesen
  • < tömeges sms
  • Könyvajánló, könyv, színház, üzenet küldés, web optimalizálás, spinoza
  • Télikert rendelés sms-ben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése