2016. november 23., szerda

Kronosz, Magvető, Godot

Godot Galéria

Nagykarácsony / Kortárs műtárgyat karácsonyra II.


Közeledik a karácsony és szeretnéd meglepni szeretteidet valami maradandó, időtálló ajándékkal. A tavalyi hasonló kiállításunk sikerén felbuzdulva ismét karácsonyi vásárt rendezünk ezúttal 57 alkotó műveiből. A Godot Galériában november 25-ikétől olyan festményeket és egyedi rajzokat is láthatsz, amelyek eddig nem voltak láthatóak vagy éppen lemaradtál róla, de most már bánod. Kiállítás vagy inkább kipakolás? Mindenki döntse el maga!

A válogatásunkban galériánk raktárából szemezgettünk illetve neves magángyűjtőket kértünk meg, hogy bocsájtsák a rendelkezésünkre azokat a számukra kedves műveket, amiktől valamilyen oknál fogva most meg tudnak válni. Ezt, a gyűjtők számára olykor igen hosszadalmas és fájdalmas lépést, a legtöbbször hosszú gondolkozás előzi meg, de miután a döntés megszületik, mi nézők illetve esetleges vásárlók csak örülhetünk neki, hiszen, érdekes, különleges rejtett kincsek kerülnek elő egy-egy ilyen alkalommal. Néhány művésztől több alkotást is sikerült szereznünk a kiállításra!

A kiállítás időtartama alatt, november 25-ike és december 18-ika között meghosszabbított nyitva tartással várjuk az érdeklődőket keddtől péntekig 12 és 19, szombaton és vasárnap 10 és 13 óra között.

Íme a névsor, a weboldalunkon pedig képekkel és árakkal mutatunk be jó néhány alkotást:
A. Nagy Gábor,  Appelshoffer Péter,  Ádám Zoltán,  Bada Dada Tibor,  Baksai József,  Barabás Zsófi,  Bernát András,  Berti, Sara,  Brückner János,  Bukta Imre,  Bullás József,  Csabai Renátó,  Csáki Róbert,  Csató József,  drMáriás,  Duliskovich Bazil,  efZámbó István,  feLugossy László,  Földi Péter,  Fukui Yusuke,  Georgiosz, Tzortzoglou ,  Gaál József,  Győri Márton,  Hajdú Kinga,  Horváth Éva Mónika,  Jakatics-Szabó Veronika,  Kárpáti Tamás,  Kelemen Károly,  Király András,  Kopasz Tamás,  Kucsora Márta,  Lakner László,  Mátis Rita,  Moizer Zsuzsa,  Nagy Kriszta x-T,  Nemes Csaba,  Radák Eszter,  Sándor Krisztián,  Simsay Ildikó,  Sipos Eszter,  Soós Nóra,  Szépfalvi Ágnes / Agnes von Uray,  Szikora Tamás,  Szotyory László, Szurcsik József,  Szűcs Attila,  Tamási Claudia,  Tinei, Alexander,  Ujházi Péter,  Várady Róbert,  Verebics Katalin,  Vojnich Erzsébet,  Wächter Dénes,  Wahorn András,  Weiler Péter,  Záborszky Gábor

Magvető:

 Megjelent Kiss Tibor Noé regénye, Oravecz Imre verseskötete gyerekeknek és Csáth Géza új naplója

Csáth Géza: Úr volt rajtam a vágy


Naplófeljegyzések és visszaemlékezések 1906 - 1914
Csáth Géza naplóinak az életműsorozatban megjelent első kötete („Méla akkord: hínak lábat mosni”) a tízéves gyermek feljegyzéseivel indult és a pályaválasztás dilemmáival, az orvosi egyetemre való beiratkozással fejeződött be. Habár 1904 decemberében felhagyott a naplóírással, s úgy döntött, „életének minden nevezetes mozzanatát nyomtatásra adja”, két évvel később újra elővette a félbehagyott füzetet.
A jelen kötet, a második, az újrakezdéstől, 1906 januárjától 1914 első feléig kíséri Csáth életének alakulását. Időközben neves író és zenekritikus lett, befejezte az egyetemet, elmeorvosi szakkönyvet adott közre, s minden jel arra mutatott, hogy komoly klinikai karrier előtt áll. 1910-től azonban fokozatosan az orvosként könnyen elérhető morfium rabjává vált, 1913-ban pedig – noha nem volt meggyőződve döntése helyességéről – megházasodott.
A most először a teljesség igényével összegyűjtött feljegyzéseiben, amelyek jelentős része korábban nem jelent meg nyomtatásban, jól nyomon követhető az állandó kétségekkel, az impotenciával, a hipochondriával, a morfiummal való vívódása. A legszerencsétlenebb megoldásokra jutott, amelyek néhány év leforgása alatt tragédiába sodorták életét. Az életút és az életmű alakulásának megértése szempontjából naplóinak ez a legfontosabb kötete, amelyben ugyanakkor meg-megcsillan a szépíró Csáth írásművészetének különös szépsége is.


Kiss Tibor Noé: Inkognitó


Az Inkognitó a kortárs irodalom egyik legizgalmasabb bemutatkozása volt néhány éve. Sikerének titka kettős tétje. A könyv egyszerre megindítóan személyes vallomás arról hogyan találja meg a fociimádó külvárosi srác saját személyiségében és testében az idegent, a másik nemet, hogyan talál rá egy másik, szabad énre és mindezt miképpen fogadtatja el önmagával s az idegentől félő, a szabadtól pedig még jobban tartó külvilággal. Hogy hogyan talál egy másik igent. Emellett pedig minden pillanatában igazi epika. Nagyszerű szépprózai teljesítmény, ahogy a témához, az ének gyarapodásához melankolikus ritmust, érzékeny, gyöngéden erős epikai nyelvet és eredeti, hajlékony nézőpontot talál. Az Inkognitó nem csupán egy egzisztenciális fordulat, egy bátor coming out története a kilencvenes évekből, hanem egy nagyszerű regényíró indulása is.

Oravecz Imre: Máshogy mindenki más

Szalma Edit rajzaival
„lehunyom a szemem,
és Pisti azt hiszi,
hogy nem látom,
és tényleg nem látom”

Minden gyerek költő, mert másképp látja a világot. Ezt mutatja meg nekünk Oravecz Imre kisgyerekeknek és a körülöttük élő felnőtteknek szóló remek kötete, a Máshogy mindenki más. Igazi 21. századi könyv, szinte hihetetlen, hogy majd negyven éve született. Az új kiadáshoz Szalma Edit festett csodálatos képeket.

______________


KRONOSZ - Meghívó



A Kronosz Kiadó és a Művészetek és Irodalom Háza szeretettel meghívja Önt és kedves Családját

Varga Szabolcs


Leónidasz a végvidéken

Zrínyi Miklós (1508-1566)

című könyvének bemutatójára

2016. november 24-én (csütörtökön) 18 órára

a Művészetek és Irodalom Háza (Pécs, Széchenyi tér 7-8.)
Breuer Marcell termébe.

A szerzővel beszélget:
Gőzsy Zoltán történész, a PTE tanszékvezető egyetemi docense


A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A könyv a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.



További újdonságaink

Püski Levente: A Horthy-korszak szürke eminenciása. Károlyi Gyula (1871–1947)

Károlyi Gyula az egyik legtekintélyesebb és leggazdagabb arisztokrata nemzetség tagjaként látta meg a napvilágot 1871-ben. Karrierje a 20. század elején még sokban hasonlított számos mágnás kortársáéhoz, a későbbiekben azonban megadatott számára a lehetőség, hogy eljusson a politikusok által hőn áhított csúcsra: előbb 1919 nyarán, a szegedi ellenforradalmi kormány élén, majd 1931–1932-ben miniszterelnök lett.



A Horthy-korszak Magyarországa jugoszláv szemmel. Délszláv levéltári források Magyarországról 1919–1941


Magyarok és délszlávok, szerbek, horvátok, szlovének egy évezrede élnek egymás mellett, többnyire békésen, bár a békésnek tűnő évszázadokat időnként súlyos, véres konfliktusok tarkították. A hosszú együttélés tapasztalata, érdekeik találkozása és nem ritkán ütközése formálta az egymásról kialakított képüket, amely jelentős mértékben meghatározta és napjainkban is befolyásolja az egyén és a politika viszonyulását a másik nemzethez.



Eörsi László: A csepeli fegyveres ellenállás, 1956


A „Vörös Csepel” hűségében talán leginkább megbízott a kommunista diktatúra. Mindhiába, pár nap múlva összeomlott a helyi hatalom, bázisaikat rövid időn belül elfoglalták a zsarnokságot végképp megelégelő tömegek. A felkelők különösen a városrész központját és a Királyerdőt vonták ellenőrzésük alá. Bár a régi hatalom átmenetileg visszaszerezte a városrészt, de a politikai fordulat következtében a forradalmárok vették kezükbe az irányítást, és a felkelők nemzetőrökké lényegültek át.



Echo simul una et quina. Tanulmányok a pécsi székesegyházról

A kötet tárgya a román kori művészet kiemelkedő emléke, a pécsi Szent Péter székesegyház. A román kori építéstörténetét és kőfaragványait az 1970-es évek közepétől kutató Tóth Melinda (1939–2012) művészettörténész emlékének szentelt tanulmánykötet tizennégy írása régészeti, történeti és művészettörténeti szempontból vizsgálja a magyarországi romanika kronológiájának és stílustörténetének ezen fő emlékét.


Anderle Ádám: Spanyol mozaik. Tanulmányok a hispanista kutatások történetéből

A könyv, melyet az Olvasó a kezében tart, a szerzőnek az elmúlt néhány évben, döntően a 2010 után megjelent írásait adja közre. Az ilyen együttes újraközlés érdekes tanulságokkal járhat, mert a kutató-történész munkájának normális esetben nem látható dimenzióit tárja fel. A sokfelé, itthon és külföldön megjelent írások önmagukban csak a konkrét témáról adnak információkat. Így együtt olvasva e tanulmányokat jól körvonalazódnak a kutató érdeklődésének, tudományos kapcsolatainak a dimenziói.


B. Kádár Zsuzsanna: Szertefoszlott remények. Potoczky Mária és Magyarország, 1956

Potoczky Mária 1922-ben arisztokrata családban született. Első férjét, Jándy Géza volt horthysta századost, valamint bátyját és apósát az 1950-es évek elején Rákosiék letartóztatták és bebörtönözték, édesanyját internálótáborba zárták. 1948-ban Mária – aki különváltan élt férjétől – Nógrádi Sándor tábornoknak, a HM politikai főcsoportfőnökének lett a szeretője.


Nyerges András: Színünk és viszályunk. Írások magyar írókról

"Mindig azokról a magyar írókról írtam, akikkel kapcsolatban különösen igatott valami, leginkább a politikai-ideológiai körülményekhez igazodó, vagy azokkal szembeszegülő magatartásuk. A legvaskosabb és engem személy szerint legjobban ingerlő hazugságok is éppen ezzel kapcsolatosak. „Hőseim” koronként változó recepcióját úgy fogtam fel mint tükröt, és az ebben látható képből próbáltam kideríteni – mit is? Többnyire azt, amiről vagy hallgatni szokás, vagy elmismásolni a tényeket, egyszóval mellébeszélni, én pedig irtózom a csontig lerágott közhelyektől..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése