2014. szeptember 23., kedd

Kognitív pánik Ungváron

Az ungvári Tudományos és Művészeti Komplexum keretében működő ARCHIPENKO TEREM tisztelettel meghívja Önt és családját Dr. Kállay O. Béla pszichiáter

Állati ösztön - emberi tudat - gépi program
- a pánikbetegség leküzdése kognitív viselkedésterápiával -

című, vetítéssel és pszichoterápiás tréninggel egybekötött előadására, amelyre 16.00 órai kezdettel szeptember 31-én kerül sor a Tudományos és Művészeti Komplexum félemeleti Archipenko-termében. A kognitív pszichológival és a pánikbetegek kezelésével több mint egy évtizede foglalkozó pszichiáter előadásában izgalmas összehasonlítást tesz az állatok és emberek agyi működése között, de összeveti őket a mesterséges intelligencia, azaz a számítógépes programok működésének jellegzetességeivel is. Teszi mindezt annak érdekében, hogy bebizonyítsa: a napjainkban kortünetnek számító pánikbetegségnek nincsenek sem genetikai, sem fiziológia okai, kialakulása kognitív jellegű. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy szocializációs és tanulási folyamatnak a hibás terméke, voltaképp alig több rögzült viselkedészavarnál. Alapesetben a pánikbetegnek nincsen semmilyen szervi baja, nem elmebeteg, a pszichéje nem rejt tartós károsodásokat - csupán rossz beidegződéseket. A pánikbetegség afféle programozási szoftverhiba, amely bizonyos helyzetekben okoz zavart a viselkedésben és jár "hardvertünetekkel", azaz olyan testi tünetekkel, mint a légszomj, szapora szívverés, émelygés, szédülés stb.

Ha pedig a pánikbetegség szoftverhiba, akkor javítócsomaggal kiküszöbölhető. Ilyen javítócsomag a pánikterápia, amely a hibás tanulási folyamatot az ok-okozati összefüggések helyes felismerésével korrigálja, így felülírva a téves eredményt. A páciens ennek során megtanulja, hogy a korábban veszélyesnek gondolt pánikhelyzetek nem tartalmaznak rá nézve semmilyen fenyegetést - rossz reflexei gátlás alá helyeződnek és végül megszabadul szorongásától és az ezzel járó kellemetlen tünetektől, képessé válik teljes élet élésére.

Dr. Kállay O. Béla a viselkedésterápia-bemutatót a helyszínen jelentkező önkéntesek segítségével végzi, egyben művészetterápiás performansznak is szánja, lévén a tréning során versmondásra, dramatizált jelenetek előadására és rögtönzött táncbemutatóra egyaránt sor kerül (kiszivárgott hírek szerint a pszichiáter maga is fergeteges táncra perdul Miért idióta tánc a twist? felkiáltással.)

Az előadásra a belépés ingyenes, van azonban kilépődíj - a távozók, amennyiben tanultak valamit az előadásból, az Arvisura Alapítvány javára adakozhatnak. Akik másképp döntenek, kollektívan részt vehetnek az önkéntes kognitív pánik kitörésében.

Helyszín:
Arvhipenko-terem
Tudományos és Művészeti Komplexum
Ungvár, Európa-sétány 1., félemelet
Ajánljuk még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése