2019. április 27., szombat

Szerb Antal, Bodor Ádám, Knausgård - Magvető 2019

Könyvújdonságok - Könyvbemutatók a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A Magvető Kiadóhírlevele.





A Magvető Kiadó legfrissebb megjelenései



Bodor Ádám: A börtön szaga – Válaszok Balla Zsófia kérdéseire


Bodor Ádám: A börtön szaga – Válaszok Balla Zsófia kérdéseire Bodor Ádámot, a Sinistra körzet, Az érsek látogatása és a Verhovina madarai későbbi szerzőjét tizenhét éves korában tartóztatták le rendszerellenes összeesküvés vádjával. Ez a könyv azonban nemcsak a szamosújvári börtönélményekről szól, hanem az írói pálya kezdeteiről, a Magyarországra költözésről, és főként arról, miként változott meg gyökeresen a világ Kolozsvárott, a Trianon utáni Erdélyben.


 
Megjelenés: 2019. április 16.
Oldalszám: 196 oldal
Méret: 120 x 190 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 3499 Ft
ISBN: 978 963 14 3858 1



line

Bodor Ádám: Sehol


Bodor Ádám: Sehol Bodor Ádám talán nem is regényeket és novellákat ír, hanem történeteket, amelyek időnként, mint a sebes patakok, széles medrű folyóvá állnak össze, máskor pedig a deltatorkolathoz hasonlóan apróbb szigetek, mederrészek, rejtélyes alakzatok alakulnak ki a folyam körül. A Sehol hét elbeszélése, abszurd balladája ilyen delta-történetek füzére. Újabb variációk végnapokra.
Hol van ez a Sehol? Valahol a közvetett közelünkben, a vaktérképek szélén, kollektív tudattalanunk mélyén. A Dvug folyó mocsaras partján, a pitvarszki réten, a Hlinka-tetőn, a maglaviti fegyházban vagy éppen a földrajzi valóságban is létező máramarosi Leordinán. Merthogy a többi hely is létezik: megismerjük természeti sajátosságaikat, legerősebb törvényeiket. Temetések és találkozások, árulások és menekülések, háromszögek és mindenféle bonyodalmak. Atombomba az éjszakában. Bodor Ádámnak a kései Beckettet idéző elbeszélései csavarokban és fordulatokban gazdag történetek, elképesztő nyitásokkal és a legváratlanabb végjátékokkal a véletlenek erejéről.

Megjelenés: 2019. április 16.
Oldalszám: 156 oldal
Méret: 120 x 190 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 3499 Ft
ISBN: 978 963 14 3857 4
Kötetbemutató a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon:
2019. 04. 28. 11:30 Szabó Magda terem


line

Kováts Judit: Hazátlanok


Kováts Judit: Hazátlanok „Szlovákia nekem nem hazám, Késmárk sem a hazám, nem tudom, hová megyek, nincs, és lehet, nem is lesz többé hazám, de miért ne lehetne haza nélkül is vígan élni?”
Lilli, a késmárki diáklány vallomása ez a regény, akit a történelem sodor magával a második világháború végén. Német nemzetisége miatt előbb a partizánok elől kell menekülnie, azután édesanyjával, várandós nővérével és sorstársaival elűzik, táborba zárják, majd a romokban heverő Bajorországba deportálják, mert az új Csehszlovákia kizárólag a cseheké és a szlovákoké. Apja börtönben, sógora valahol hadifogságban, ő támasz nélkül sínylődik volt zsidó koncentrációs táborokban, küzd éhezéssel, betegséggel, lesz tanúja a bosszú vezérelte vérengzésnek. Kiszolgáltatottan, hazátlanul éli meg a béke első éveit, mégis derekasan helytáll, pedig olyan csapások érik, amelyekből egy is sok lenne egy átlagos életben. Közben humora és életkedve sem hagyja cserben: sorsa útmutató lehet mindannyiunk számára.

Megjelenés: 2019. április 15.
Oldalszám: 408 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 3999 Ft
ISBN: 978 963 14 3842 0
Kötetbemutató a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon:
2019. 04. 27. 10:30 Márai Sándor terem


line

Vida Gábor: Ahol az ő lelke

Második, átdolgozott kiadás
Vida Gábor: Ahol az ő lelke Werner Sándor egykori honvédtiszt meggazdagodni indul az Újvilágba az első világháború kitörése előtt. Fiát is magával vinné, de a kivándorlóhajóra végül csak az apa száll fel. Lukácsot a sors meg a kalandvágy Afrikába sodorja. 1919-ben találkoznak újra, kifosztva, csalódottan, bujkálva a román hadsereg által megszállt Kolozsváron. Az apa: mert katona volt, a legendás Székely Hadosztály tisztje, és titkos küldetése van. A fiú: mert ellógta a háborút, és még mindig nem tudja, mihez kezdjen magával. Milyen volt az a világ, ahonnan elindultak, és milyen az, ahova megérkeznek? Mi történt a nőkkel, amíg a férfiak hadakoztak vagy bolyongtak éppen? És miért nem száll le talapzatáról a legnagyobb magyar király ércszobra, hogy beleszóljon a történelem menetébe, ha már az emberek tehetetlenek, vagy csak elrontani tudnak mindent?
Vida Gábor fordulatokban gazdag regénye nagy sikerű önéletrajzi könyvéhez (Egy dadogás története) hasonlóan Erdély elhallgatott-elfelejtett történelmét térképezi fel a Trianont megelőző és követő években.

Megjelenés: 2019. április 16.
Oldalszám: 288 oldal
Méret: 120 x 197 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 3699 Ft
ISBN: 978 963 14 3900 7
line

IRODALOMTÖRTÉNET


Havasréti József: Szerb Antal


Havasréti József: Szerb Antal Havasréti József monumentális munkája nagy műgonddal és lenyűgöző problémaérzékenységgel megírt olvasmányos pályakép és esszéisztikus életrajz. Részlet- és gondolatgazdag portré Szerb Antalról. Megismerhetjük Szerb életét és munkamódszerét, kedvenc olvasmányait és az őt foglalkoztató problémákat csakúgy, mint szerelmeit és házasságait, hétköznapi pénzgondjait és polgári foglalkozását. Havasréti a hátteret és a korszakot is bemutatja, így képet kapunk az akkori irodalmi szcénáról és szellemi közegről, valamint a század első felének társadalomtörténetéről. A könyv hőse egyszerre a szellemes regényíró (a halhatatlan Utas és holdvilág szerzője), a szenvedélyes irodalmár (esszéi, irodalomtörténetei nemzedékek számára jelentenek beavatást az olvasás delejező misztériumába) és a zsidó gyökereit sohasem tagadó, hívő katolikus magyar polgár, aki halála pillanatáig hitt a megértés elemi lehetőségében és a magyar kultúra csodálatos, megtartó erejében.

Megjelenés: 2019. április 18.
Oldalszám: 688 oldal
Méret: 142 x 197 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 5999 Ft
ISBN: 978 963 14 3849 9


line

Szerb Antal: Magyar irodalomtörténet


Szerb Antal: Magyar irodalomtörténet A maga korában botrányosnak számító, azóta számos – csonka és kevésbé csonka – kiadást megért irodalomtörténet Szerb Antal legtöbbet forgatott műve, amely évtizedek óta most először jelenik meg a maga teljességében. 1958 és 1986 között ideológiai okokból elhagyták az utódállamok irodalmáról szóló utolsó fejezetet, s számos más részletet is töröltek. Kiadásunk, mely az 1935-ös második kiadás alapján készült – ez volt a Szerb által javított utolsó változat –, e hiányokat pótolja, s a hibákat korrigálja. A szöveget jegyzetekkel, a sajtó alá rendező Pálfy Eszter tanulmányával adjuk közre.

Megjelenés: 2019. április 18.
Oldalszám: 552 oldal
Méret: 142 x 197 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 4999 Ft
ISBN: 978 963 14 3850 5
Szerb Antal Magyar irodalomtörténet és Havasréti József Szerb Antal című könyvének bemutatója a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon:
2019. 04. 28. 14:00 Márai Sándor terem


line

VILÁGIRODALOM


Rafael Chirbes: A parton

Fordította: Pávai Patak Márta
Rafael Chirbes: A parton Végre magyarul is olvasható az utóbbi évek egyik legfontosabb spanyol regénye, A parton, amelyben Rafael Chirbes az eltűnt jövő nyomába ered. A spanyol kisvárosban, Olbában is érezteti hatását a kétezres évek gazdasági világválsága. Esteban elveszti asztalosműhelyét, és egy ismerőse eltűnik a megtakarított pénzével. Monológjából megtudjuk, mi vezetett idáig, és hogyan néz szembe a közösség a megváltozott körülményekkel. A marokkói vendégmunkás, a jobb élet reményében Európába költöző kolumbiai családanya vagy épp az íróból lett vállalkozó élettörténeteiből kirajzolódnak a kortárs Spanyolország mindennapjai, amelyekben Európa közepén is magunkra ismerünk. A parton valódi nagy európai regény, a veszteség, a korrupció, a remény és a túlélés könyve.


Megjelenés: 2019. április 17.
Oldalszám: 408 oldal
Méret: 140 x 215 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 5499 Ft
ISBN: 978 963 14 3845 1



line

Michel Houellebecq – Bernard-Henri Lévy: Közellenségek

Fordította: Tótfalusi Ágnes
Michel Houellebecq – Bernard-Henri Lévy: Közellenségek Franciaország kedvenc botrányhősei, Michel Houellebecq író és Bernard-Henri Lévy filozófus 2008. januártól júliusig leveleztek egymással. Huszonnyolc levelet váltottak, amelyekben megtárgyalták, hogyan próbálják elviselni és feldolgozni a rájuk zúduló médiaössztüzet, és hogyan védekeznek ellene. Beszélgetésük érinti az „elkötelezett értelmiségi” szerepét, a vallás újbóli felbukkanását a nyugati világban, de olyan személyes kérdéseket is, mint az ekcéma, vagy az apjukhoz való viszonyuk. A Közellenségek két hatalmas egójú, sebzett férfi élveboncolással felérő párbeszéde, akik, ahogy Houellebecq fogalmazott, homlokegyenest különböznek egymástól, de annyi közös bennük, hogy mindketten „igencsak megvetésre méltó személyek”.


Megjelenés: 2019. április 23.
Oldalszám: 384 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 4299 Ft
ISBN: 978 963 14 3847 5



line

Karl Ove Knausgård: Élet – Harcom 4.

Fordította: Patat Bence
Karl Ove Knausgård: Élet – Harcom 4. A tizennyolc éves Karl Ove Knausgård az érettségi után egy északnorvég halászfaluban kezd önálló életet. Bár életében először tényleg távol van az apjától, a fizikai távolság sem feledteti a múltat, amely Håfjordban is kísérti. Knausgård tanítóként helyezkedik el a falu iskolájában, és saját lakásba költözik, ahol végre van tere és ideje írni, ám két dolog állandóan eltereli a figyelmét a munkáról: az alkohol és a nők. A Harcom sorozat negyedik része közelkép a kamaszkor vágyairól és szenvedéseiről, szégyenről, megaláztatásról és kontrollálhatatlan érzelmekről.

Megjelenés: 2019. április 23.
Oldalszám: 480 oldal
Méret: 140 x 215 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 4999 Ft
ISBN: 978 963 14 3841 3
Kötetbemutató a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon:
2019. 04. 27. 15:00 D csarnok



line

J. R. R. Tolkien: A szilmarilok

Illusztrálta: Ted Nasmith
Fordította: Gálvölgyi Judit
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok A szerző posztumusz kiadású művét, amelynek története A Gyűrűk Ura mitológiai hátterét alkotja, apja halála után Christopher Tolkien szerkesztette könyvvé. A szilmarilok „az óidőkről, a világ első koráról szól, amikor Morgoth, az első Sötét Úr még Középföldén lakozott, s a nemestündék háborút indítottak ellene, hogy visszaszerezzék a szilmarilokat”. A mű első változatait Tolkien az első világháború idején írta, és élete végéig folyamatosan bővítette, át- és újraírva az egész anyagot. A kötetet Ted Nasmith csodálatos festményei illusztrálják.


Megjelenés: 2019. április 23.
Oldalszám: 464 oldal
Méret: 152 x 230 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 6999 Ft
ISBN: 978 963 14 3852 9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése