2014. augusztus 26., kedd

Papp Tibor versíró generátorai

Programozott költemények. Papp Tibor versíró generátorai a Műszaki Tanulmánytárban
2014. augusztus 30.
Különleges helyszínen, a Műszaki Tanulmánytár nevű budai látványraktárban ad randevút egymásnak műszaki tudomány és irodalom a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Írószövetség Digitális Irodalmi Munkacsoportja és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet közös rendezvényén.
A Tanulmánytárban 22000 tárgyat, egyebek mellett sok száz írógépet és számítógépet őriznek, de itt tekinthető meg az első golyóstoll, Bíró László József alkotása is. A számítógépek gyűjteményében Kozma László 1958-ban készített elektromechanikus „Műegyetemi Számológépétől” és az 1962-ben gyártott, teremnyi méretű, elektroncsöves URAL-2 típustól az első hordozható PC-kig terjed a sor.
10 órától óránként tárlatvezetések várják a látogatókat, majd 14 órától Papp Tibor párizsi magyar költő tart előadást. A József Attila-díjas szerző a digitális irodalom nemzetközileg is elismert, hazánkban úttörő képviselője, 1989 óta a világ első számítógépen működő irodalmi folyóirata, az Alire alapítója és szerkesztője. Kivetítőn mutatja be többek között a Disztichon Alfa című versgenerátort, a Hinta-palinta című intermediális, képet, hangot és szöveget tartalmazó művét, és beszél a programozás és költészet kapcsolatáról. A szerzővel Képes Gábor, Magolcsay Nagy Gábor, és Szalai Zsolt, a Magyar Írószövetség Digitális Irodalmi Munkacsoportjának tagjai beszélgetnek.
A rendezvény helyszíne: 1117 Budapest, XI. kerület, Prielle Kornélia u. 10. (a Prielle Kornélia és a Szerémi út sarkán)
Teljes árú jegy 800 Ft, Kedvezményes jegy  400 Ft
A rendezvény ideje:  2014 augusztus 30., szombat 10 – 16 óra között.
A Tanulmánytár a családi napot követően szerdánként és csütörtökönként 10-16 óra között látogatható, október végéig.
Bővebb információ a sajtó részére:
Domonkos Csaba kommunikációs referens
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
Telefon: 06-70-320-9251,
E-mail: domonkos@mmkm.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése