2019. november 13., szerda

Magvető: Tények és Tanúk - Rajk László

A Tények és Tanúk sorozat új kötetei

Rajk László: A tér tágassága

Kötetbemutató: 2019. november 21. 18:00 CEU Auditórium


ifj. Rajk László (Budapest, 1949. január 26. – Budapest, 2019. szeptember 11.) Kossuth-díjas magyar építész, díszlettervező, a demokratikus ellenzék tagja, politikus.

Rajk László A tér tágassága című kötetéről Sasvári Edit, Kis János, Rainer M. János, Tarr Béla és Mink András beszélgetnek.

Rajk László: A tér tágassága Rajk Lászlóval, aki idén töltötte be 70. életévét, 2009-ben készített életútinterjút Mink András – ennek egy 2019-es beszélgetéssel kibővített, szerkesztett változatát adjuk közre kötetünkben. Gazdag életpálya tárul elénk a második világháború utáni magyar történelem prizmáján keresztül. A kivégzett kommunista politikus fia neve elvesztése, az árvaház, az 56-os forradalom, majd a romániai száműzetés időszaka után fiatalon a rendszerkritikus művészeti formák iránt érdeklődő építész lesz. A 70-es években csatlakozik a formálódó demokratikus ellenzékhez; a hazai szamizdat egyik megteremtője, az SZDSZ politikusa, majd parlamenti képviselője, mindeközben pályáját sosem feladó, alkotó építész és látványtervező, akinek olyan munkák kötődnek a nevéhez, mint a budapesti Lehel Csarnok épülete, vagy a Megáll az idő, A londoni férfi és az Oscar-díjas Saul fia filmek látványtervei. Fotók és dokumentumok idézik meg a pálya személyes emlékeit, Rajk politikai és művészi tevékenységének fordulópontjait; az olvasást a történeti hátteret összefoglaló jegyzetanyag és annotált névmutató segíti.


Megjelenés: 2019. november 15.
Oldalszám: 416 oldal
Méret: 124 x 197 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 4999 Ft
ISBN: 978 963 14 3878 9



line

Radnóti Sándor: Sosem fogok memoárt írni

Kötetbemutató: 2019. november 25. 17:00, Magvető Café

A kötetről László Ferenc kérdezi a szerzőt, Radnóti Sándort.

Radnóti Sándor: Sosem fogok memoárt írni Radnóti Sándor esztéta, filozófus könyve egy memoár helyetti memoár: személyes emlékekben bővelkedő portrék füzére, amelyek egy hosszabb interjúval kiegészítve mégiscsak kirajzolják szerzőjük életútját és pályáját.

Az emlékezések legnagyobb része az Élet és Irodalomban jelent meg 2017–2018-ban. Jól és kevéssé ismert emberekről olvashatunk, többek között Balassa Péter, Nemes Nagy Ágnes, Esterházy Péter, Tanay Magda, Pilinszky János, Vezér Erzsébet és Weöres Sándor alakjáról.

Megjelenés: 2019. november 19.
Oldalszám: 296 oldal
Méret: 124 x 197 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 4499 Ft
ISBN: 978 963 14 3839 0
line

_________________

Más: Web optimalizálás ivóvíz fertőtlenítés, kármentő tálca és öngyógyítás kulcszavakkal

_________________

Varga Ibolya: Levél Fiamnak


Varga Ibolya: Levél Fiamnak Varga Ibolya nyugdíjas magyar–történelem szakos középiskolai tanár közel húsz éven át írta naplóját „helyszíni tudósítás” gyanánt Nyugat-Berlinbe disszidált fia, a médiaművész, filmrendező Hámos Gusztáv számára. A rendszerváltás körüli évek közélete-közérzete és mikrotörténelme egyaránt kirajzolódik a szövegből: a médiaháború állomásait, a parlamenti csatározásokról és az áremelkedésekről, maffialeszámolásokról, szoboráthelyezésekről és újratemetésekről szóló tudósításokat át- meg átszínezik a tavasszal mindig újra kizöldülő és a behavazott Vérmező képei, az öregedés nyűgös pillanatai és a gyerekkori emlékek frissen bevillanó snittjei. A teljes naplóból a rendszerváltás utáni első évtized történetét emelte ki Hámos Gusztáv és szerkesztőtársa, Perenyei Monika.


  Megjelenés: 2019. október 29.
Oldalszám: 352 oldal
Méret: 124 x 197 mm
Kötés: Keménytábla, védőborító
Ár: 4499 Ft
ISBN: 978 963 14 3877 2



Meghívó Kántor Péter születésnapi könyvbemutatójára




line

Kántor Péter: Jég-öröm

Könyv Kántor Péter 70. születésnapjára

Kántor Péter: Jég-öröm Kántor Péter különleges műfaja a képeket leíró vers. Születésnapi kötetében a húsz képet újraíró költemény olvasása mellett az eredeti festményeket is láthatjuk, az európai művészet remekműveit idősebb Pieter Bruegeltől Rembrandton és Van Goghon át Lucian Freudig. Emberek és tárgyak, arcok és tájak: a létezés gazdagsága. És hogy hogyan jönnek a versekhez és a versekbe a képek? Erről így ír Kántor Péter: „Egyes képek hirtelen, erőszakosan, mások többszöri felbukkanásukkal, lerázhatatlanságukkal jelzik felém, hogy nekünk közünk van (lesz) egymáshoz. Ilyenkor gyorsan igyekszem venni egy képeslapot a képről, esetleg egy albumot a festőtől. Van úgy, hogy rögtön vagy hamar felfedi magát a téma, realizálódik a vers, és van, hogy a kép hónapokig, néha évekig is vár egy fiókban vagy a fejemben.”


Megjelenés: 2019. november 11.
Oldalszám: 64 oldal
Méret: 210 x 240 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3999 Ft
ISBN: 978 963 14 3945 8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése