2017. október 11., szerda

Ki felel a kisebbségekért és Európa nyugalmáért?

MEGHÍVÓ

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax Romana és az Egyház és Társadalom c. online folyóirat 
Lehet-e? Fórumára
Időpont: 2017. október 16. . hétfő, 17:00 óra
Helyszín: Pesti Evangélikus Egyház Deák téri Gyülekezet Nagytermében  (Bp. Deák tér 4.)

Ki felel a kisebbségekért és Európa nyugalmáért?

Bárdi Nándor, az MTA TK Kisebbségkutató Intézete főmunkatársának előadása

Amikor ezt a meghívót írom Barcelonában éppen Katalónia kiválásáról döntenek, a Velencei Bizottság pedig az ukrán nyelvrendelettel kapcsolatban készül az EU álláspontját megfogalmazni.  A migráns-  válság miatt amúgy is nyugtalan európai közvélemény újabb próbatételek elé néz, mert a parázs más helyeken is izzik. Egyre nehezebb okos kisebbség- politikát folytatni, mert az EU ezzel kapcsolatos elvei - például a pozitív  diszkriminációról szóló - nagyon logikusak és jószándékúak, de a gyakorlat kevés helyen képes követni a nemes eszméket.Valójában nem csak az a kérdés, hogy ki felel a kisebbségekért, hanem, hogy kik- és mennyiben felelősek Európa belső biztonságáért és békés együttműködéséért?
 
Arra kértük előadónkat, hogy adjon  vázlatos körképet a konfliktusok mozgatórugóiról, és segítsen nekünk eligazodni az egyre bonyolultabbá váló kisebbségpolitikai elvek és lehetőségek között.

Söpörjünk mindenek előtt a saját portánk előtt! Ennek jegyében küldjük csatoltan Bárdi Nándor egyik tanulmányát, amely Álságos állítások a magyar etnopolitikában címen jelent meg.  Érdemes elolvasni, mert előadónk hétfőn ismertnek tekinti az abban foglaltakat, és csak rövid bevezetőt tart, hogy minél több hallgatói kérdésre tudjon válaszolni.

Előzetes kérdéseiket és hozzászólásaikat a www. egyhazestarsadalom.hu oldalon várjuk. Ne feledjék: hétfőn 17 órakor a számítógép előtt ülőknek is Lehet-e? Fórum.

2017. október 11.

Haraszti Dóra, EPMSZ-E titkára
 
Kapcsolódó publikáció: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése