2017. március 28., kedd

Új hangoskönyvek, könyvbemutató



Könyvújdonság - Kossuth Hangoskönyv Klub - Könyv / hallgatás | Magvető: Oravecz Imre könyvbemutatója | 2017.03.28. 12:05 keltezéssel a Hangoskönyvklub írta körlevelében:


Boldizsár Ildikó Születésmesék

A szerző előadásában


A születés motívuma az életemben, a munkámban és a meséimben is hangsúlyos szerepet játszik. Sokszor megtapasztalom, hogy egy-egy határhelyzet átlépése vagy egy új élethelyzet megnyitása pontosan úgy történik, ahogyan megszületünk: a kihordás és a vajúdás hosszú, olykor meglehetősen nehéz időszaka előzi meg. Ebből a tapasztalatból születtek meg az itt hallható mesék.
részlet - hallgass bele


__________



Jonathan Swift

Gulliver utazása Lilliputba

Rudolf Péter előadásában
Jonathan Swift, Gulliver utazásai című műve minden idők legsikeresebb szatirikus regényei közé tartozik. Az Utazás Lilliputba, a törpék országába visz el bennünket. A kicsi és nagy relációja új megvilágításba kerül, az embert kicsinységében nevetségesnek, nagyságában pedig visszataszítónak ábrázolja a szerző. Kegyetlen szatíra ez, nem csak a 18. századi Angliáról, hanem magáról az emberről és az emberiségről is. A mű alapvető mondandója, úgy tűnik, sosem veszít aktualitásából.

részlet - hallgass bele

____________





Varró Dániel Akinek a lába hatos, Akinek a foga kijött, Akinek a kedve dacos

 Galambos Péter (Galamb) előadásában


Varró Dániel ezúttal kisgyerekes szülőknek írt verseket. Misi fia alig múlt egy éves, amikor először sűrítette mondókákba saját tapasztalatait. Van köztük például altató, büfiztető, fürdető. - Akinek a lába hatos. Aztán lassan előbújtak Varró Misi fogai, a gügyörésző csemete fémpénzt rág, és mellé egy kis finom homokot. - Akinek a foga kijött. És elérkezik a dackorszak is. Az apró lázadók szüleik igazi mestereiként lépnek fel, hogy megtanítsák nekik a türelem és megértés korábban nem tapasztalt mélységeit. - Akinek a kedve dacos. Varró „Dani” a szülők mindennapi örömeit énekli meg a tőle megszokott tréfás, finom eleganciával. részlet - hallgass bele


Ajánljuk még






Varró Zsuzsa, Varró Dániel versbetéteivel Áfonyka
Für Anikó előadásában


A haja bogyókék, a szeme levélzöld, az orra fitoska; ő az aprócska, gömbölyded erdei tündér, Áfonyka. Varró Zsuzsa mesekönyve Varró Dániel versbetéteivel, játékos nevek, könnyed szójátékok, nyelvi ötletek sokaságával vezeti végig ifjú hallgatóit Áfonyka nem mindennapi kalandjain, mígnem az első tavaszi reggelen sok viszontagság után visszatér a Gyöngyvirágos Tölgyesbe.
részlet - hallgass bele

______________





Cserna-Szabó András Veszett paradicsom

Rudolf Péter előadásában


Cserna-Szabó András - azonos című könyvéből válogatott - novelláiban a férfiak kallódó Ádámok, akik hol léhán, hol elképesztő elszántsággal vetik bele magukat az önpusztításba, az apokalipszisbe, a nők pedig csábító, rafinált Évák, akik hol ifjú perditák, hol érett szépasszonyok bőrébe bújnak, de mindig taszítanak egyet a lejtőn lefelé csúszó (elvileg) erősebbik nemen. Persze ez a pusztulás egyáltalán nem lehangoló, inkább groteszk, abszurd és vicces. Nemcsak szánjuk hőseit, hanem bizony velük (sokszor rajtuk) nevetünk, s közben nem feledkezünk meg a kulináris élvezetekről sem.részlet - hallgass bele

______________




Boldizsár Ildikó

BOSZORKÁNYos mesék

Dobó Kata előadásában


Gonosz boszorkány, vasorrú bába, vénséges banya, ugye ilyesmik jutnak eszedbe a boszorkányokról? A mi boszorkányunk, Amália, szépséges szép, ért az állatok és a növények nyelvén, csöppet sem gonosz, legfeljebb néha szomorú. És ami a legfőbb: csodás meséket mesél esőről, napról, felhőkről, virágokról, madarakról, színekről és árnyékokról.részlet - hallgass bele

Ezt főztük ki - Kedvenceink kedvencei



Boldizsár Ildikó sütije: Céklás brownie


Hozzávalók:
. 50 dkg cékla
. 10 dkg vaj
. 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
. 10 dkg finomliszt (vagy mandulaliszt)
. 20 dkg cukor (vagy kókuszvirágcukor)
. 3 db tojás
. 25 g cukrozatlan kakaópor
. 1 csipet só
. vaníliakivonat

Más: Boldizsár Ildikó: Meseterápia - mesekönyv

___________________________________________________




A Magvető Kiadó szeretettel meghívja 

Oravecz Imre Kaliforniai fürj

című regényének bemutatójára

2017. április 13-án 17 órára

a Magvető Caféba

(1074 Budapest, Dohány u. 13.)
A szerzővel Szegő János beszélget.


Oravecz Imre: Kaliforniai fürj


A kivándorlás nagyregénye


A Kaliforniai fürj Oravecz Imre bámulatos regényfolyamának, A rög gyermekeinek a második kötete. A huszadik század fordulója körül tömegek keltek útra Magyarországról, hogy Észak-Amerikában csinálják meg a szerencséjüket. Árvai István is nekivág feleségével és két gyerekével az Új Világnak. Pénzt akarnak gyűjteni, hogy aztán visszatérve önálló gazdaságot építhessenek szülőföldjükön, Szajlán. Csak hát odaát minden másképp alakul: változnak a gazdasági viszonyok, nő a család, egyre nehezebb összekuporgatni bármennyit is, egyre távolabb kerül a visszatérés lehetősége. A Kaliforniai fürjben Oravecz Imre fantasztikus részletgazdagsággal meséli el hősei életét - a honvágy és az új hazában történő megkapaszkodás stációit.


Megjelenés: 2017. március 20. - Oldalszám: 648 oldal - Méret: 135 x 197 mm - Kötés: Keménytábla védőborítóval - Ár: 4999 Ft - ISBN: 978 963 14 3504 7


Részlet a regényből


– Mit hoztál? – kérdezte Rozika, mikor István egy este megjött munkából.

Minden alkalommal ezt kérdezte, és ő mindig hozott is neki valamit. Hol földiepret, hol madártojást, hol szarvasbogarat, hol egy szép virágot, vagy egy érdekes követ, kavicsot, mikor mit, soha nem tért meg üres kézzel.

– Várj csak, most meg fogsz lepődni. Ez egy nagyon különleges valami – mondta, és letette az ebédlőasztalra a ládikáját.

– Mutasd, mutasd – sürgette Rozika, és közben összeütögette a két tenyerét, mintha tapsolna.

István leguggolt, kikattintotta a zárat, és óvatosan megemelte a ládika fedelét, először egy ujjnyira, aztán annyira, hogy beférjen a résen a keze. Benyúlt, kotorászott benne a kezével, és kivett egy nagy száraz mohacsomót, amelyből egy csőrös fejecske kandikált ki.

– Mi ez? Kiscsirke? Kiscsirkét hoztál?

István széthúzta a mohát, és a lábai kivételével egy fürjfióka vált láthatóvá.

– Nem. Ez fürj, kisfürj.

A fürjfióka kábultan pislogott, de hirtelen magához tért, és hangos csipogásba kezdett.

– Kisfürj! De jó! Add ide! – kérte Rozika.

– Nem. Nem lehet. Beteg. Bibis a lába. El van törve, nézd – és István mutatta. – Nem tud vele menni. Befáslizzuk, és összeforr majd a csont. Ha befásliztam, akkor megfoghatod. Addig csak nézni szabad. Kerítek egy papírdobozt, kilyukasztom az oldalát, és a lyukon keresztül.

A csipogásra előjött Anna is.

– Megjöttél? Jaj, mit hoztál már ide? – kérdezte.

– Fürj, anya. Kisfürj! Bibis az egyik lába. De apa meggyógyítja.

– Fürj? Nem csak folyton emlegeted, már haza is hozod?

___________________

Hangos könyv online: Új Könyvek - hallgatás az internetről. | Magvető: Oravecz Imre Kaliforniai fürj. Ajánló - Boldizsár Ildikó Születésmesék | Több hangoskönyv - online ingyen hallgatás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése