2016. március 23., szerda

Könyvbemutató - Könyvújdonságok - Hangoskönyvek

A Magvető Kiadó
szeretettel meghívja
Szaniszló Judit
Beenged
című új kötetének bemutatójára
2016. március 25-én 17 órára
az Írók Boltjába

(1061 Budapest, Andrássy út 45.) A szerzővel Turi Tímea beszélget
Közreműködik: Bíró Kriszta

Szaniszló Judit: Beenged

Pimasz, szomorú, és erőteljes – Szaniszló Judit történetei egészen újfajta fénytörésben mutatják be mindennapi életünk jól ismert problémáit: a magánytól való félelmet, a társas kapcsolatok és a hivatali élet nehézségeit. E kötet megjelenése előtt a szerző szövegeit a jelentősebb irodalmi folyóiratokban és a saját blogján olvashattuk, és ez a kettősség jellemzi prózájának világát is: közérthető történeteket ír azonnal feldolgozható, mégis magas minőségű irodalmi stílusban. Egy harmincas éveiben járó, hol egyedül, hol kapcsolatban élő nő mesél a családjáról és munkahelyi mindennapjairól. Az okos, érzelmes és fanyar rövid történetek főhősét könnyű megszeretni.


Részlet a kötetből

Azt mondják, szerelem a kutya is, az evés is, a lángolt kolbász is, mittudomén, bármilyen tárgy szerelem, írjak arról, ne csak a férfiakról. Mert hogy én ezekről milyen jól tudok írni. Hogy nem igaz, hogy csak a férfiakról tudok írni.

Nem, a kutya nem szerelem, a kutya az kutya, az kutya, az kutya. Viszont kutyányi kutyakötelessége kutya, nullahuszonnégy, akkor is, ha csak egy kutya. Egykutya. Nem összekeverendő, nem összehasonlítandó, nem egy szintre emelendő.

A biciklimről most már mindig – itt egy férfi vezetékneve következik – az exnői és a meg nem született gyereke(i)m jutnak majd eszembe. A biciklim egy okos szerkezettel van a plafonra erősítve, amire pont rá lehet látni a kinyitott kanapéról. A kanapé azért van kinyitva, és nem egészen rendeltetésszerűen használva, mert a hálóban az ágy – itt megint egy férfi vezetékneve következik – leszakadt.

Gyerek nincs, nem volt, nem lesz. Nekem nem. Nagy valószínűséggel már nem.


Megjelenés: 2016. március 18.
Oldalszám: 148 oldal
Méret: 115 x 184 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 3374 6



Szaniszló Judit


1977-ben született Miskolcon.
Az ELTE magyar–esztétika szakán végzett 2004-ben. 2008 óta jelennek meg prózai írásai és versei a Holmiban, az Élet és Irodalomban, az Ex-Symposionban valamint a Kultúrpart internetes portálon. A Beenged az első kötete.

Magvető Kiadónál megjelent műve
Beenged (2016)

Díjai
Országos Kazinczy-díj (2002), Goldenblog, közönségdíj (2005), az Élet és Irodalom tárcanovella-pályázat különdíja, Petri György-díj (2015)

A szerző portréját Szilágyi Lenke készítette.
________________________________________________________

Ivo Jens Engels: A korrupció története

A politikai élet területén tapasztalt korrupciós esetek egyre-másra megrendítik a demokráciába vetett bizalmat. Jens Ivo Engels nagy ívű könyvében szemléletesen leírja, milyen szorosan összefonódott a politikai korrupció a modern állam kialakulásával. A protekcionizmus és a hivatalvásárlás az ancien régime idején még megszokott eszköze volt a politikának, a 19. században viszont már korrupcióként bélyegezték meg ugyanezt. A politikai hálózatok, a kivételezések, a gazdaság és a politika közötti kapcsolatok azonban mégsem tűntek el: botrányok sora rengette meg az új politikai elitbe vetett bizalmat. A fasiszta mozgalmak a tarthatatlan helyzet felszámolását ígérték – ám sosem váltották valóra ígéretüket. Jens Ivo Engels (1971), a Darmstadti Műszaki Egyetem újkorral és legújabb korral foglalkozó professzora elmésen érvelő könyvében új megvilágításba helyezi a hatalomgyakorlás mechanizmusait, és rávilágít, hogy milyen szerepet játszik a korrupció a politikában – mindmáig.

Fordította: Kurdi Imre
Terjedelem: 444 oldal
Méret: 150 x 230 mm
Kötés: Flexibilis
Ár: 4500 Ft
ISBN: 978 963 13 6338 8


Joris Luyendijk: Vakrepülés


Ha valakinek azt mondjuk, nincs biztonságban a pénze, azonnal hegyezni kezdi a fülét. De ha kiejtjük a szánkon, hogy „pénzügyi reformok”, garantáltan lankadni kezd az érdeklődése. Vajon azért, mert manapság sok téma annyira bonyolulttá vált, hogy a velük kapcsolatos híreket már csak a beavatottak értik? Ez a kérdés motiválta a holland szerzőt, amikor az NRC Handelsblad című napilapban kísérletbe kezdett: keresett egy bonyolult témát, amelyről szinte semmit sem tudott, és feltett egy laikusokra jellemző kérdést. A beavatottak örömmel álltak rendelkezésére, és az olvasók is értékelték, ha egy témához azon a szinten nyúl az újságíró, amelyen ők állnak: azaz közösen, a nulláról indulnak. Joris Luyendijk antropológus végzettségű oknyomozó újságíró ugyanezzel a módszerrel az elmúlt néhány évben a The Guardian című brit lap megbízásából több mint kétszáz olyan emberrel beszélgetett, akik a londoni Cityben, Európa pénzügyi központjában dolgoznak. Ezek a beszélgetések nagyon különbözőek, de ha egy mondatban kellene összefoglalni a belőlük levonható tanulságot, ez lenne: senki sincs a pilótafülkében.
És igen, a hajtómű füstöl…

Fordította: Bérczes Tibor
Terjedelem: 248 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 13 6350 0


A szerző a Nemzetközi Könyvfesztivál idején (április 23-án és 24-én) Magyarországon tartózkodik, interjú egyeztetésére a hevesi.judit@lira.hu címen van lehetőség.

A könyv már előrendelhető a lira.hu oldalán

___________________________

Szabó T. Anna – Lackfi János

A nő meg a férfi

 Lackfi János és Szabó T. Anna virtuozitása a versfogyasztók egyre szűkülő csoportjánál sokkal szélesebb körben volt ismert már eddig is. Azonban most, a legnépszerűbb közösségi portálon, olyan dologba fogtak (ösztönösen és játékosan), ami lavinaként söpört végig a neten, és rántott magával ismert és még kevésbé ismert alkotókat. Ez a #verslavina. Egy ajándékversből kiinduló, majd azt kinövő improvizációs asszociációfolyam, ami nagyon szépen mutatja meg, hogyan is működik az alkotás, kiben milyen válasz születik egy-egy szövegre.

Tizenhat szerző − Lackfi János, Szabó T. Anna, Acsai Roland, Botos Máté, Demény Péter, Györe Gabriella, Hartay Csaba, Jónás Tamás, László Noémi, Lázár Júlia, Kiss Judit Ágnes, Kun Árpád,Mesterházi Mónika, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina – nők és férfiak, férfiakról és nőkről. A nő meg a férfi negyven verse nem csak azoknak igazi csemege (hol önfeledt nevetés, hol könyörtelenül őszinte tükör), akik a negyvenes éveikben járnak, de nekik mindenképp.

A nő, ha negyven, Minden egyben. Létét issza Nem vágy' vissza. (Palya Bea)

A férfi ha negyven, pont benne van a közepében, és még nem elég idős, hogy a világ dolgait és önmaga gyarlóságait némi rálátással, derűs távolságból szemlélje, viszont már aggódni kezdhet azon, hogy mindjárt itt az idő, mikor önmaga dolgait és a világ gyarlóságát már az újabb körökből kimaradók szomorúságával nézi, mint egy szép reggelt a szanatórium beüvegezett téli teraszáról. Szóval, gyorsan túl kell lenni rajta... (Lovasi András)

A nő, ha negyven... Lehetetlen. (D. Tóth Kriszta)

2016. március 9., szerda

Kertész, Röhrig, Spinoza & Rembrandt

Megjelentek Kertész Imre és Röhrig Géza új kötetei

Kertész Imre: A néző
Feljegyzések 1991–2001

„…mindig vannak emberek, akik fél vállukat odatartják az összeomló világ alá"


Kertész Imre: A néző 1991 régen volt, huszonöt évvel ezelőtt. Magyarország éppen túl volt a rendszerváltáson, kezdetét vette a többpárti parlamentáris demokrácia, elérhető közelségbe került a Nyugat. A korábban belső emigrációba vonult író immár szabadon utazhatott, szabadon tarthatott előadásokat és dolgozhatott külföldön is. A konok ön- és létértelmező Kertész számára a napló állandó útitárs, amelyben nemcsak az átmenetet dokumentálja és kommentálja, hanem művészetével és magánéletével kapcsolatos belső vívódásait is rögzíti. Ebben az időben veszítette el első feleségét, és találta meg új társát. Utazásai révén új szellemi horizontokra pillanthatott rá, és szembesülhetett megint hazája és szűkebb régiója sajátosságaival és lehetetlen lehetőségeivel. Tíz év feljegyzéseinek válogatását adja most közre az író. Megrendítő és zavarba ejtő az a világérzékelés, amellyel A néző lapjain szembesülhetünk.


Megjelenés: 2016. március 8.
Oldalszám: 312 oldal
Méret: 123 x 174 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 14 3376 0



line

Röhrig Géza: Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit

Röhrig Géza: Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit Röhrig Géza verseskötete egyszerre brutális és érzékeny, letaglózó és közvetlen. Fő témája az identitás törékeny mivolta. Erre utal a cím is: az ember otthonosságát miképpen és hol találhatja meg, elsősorban saját magán belül? Úgy hogy ezek a gyökerek ne akadályozzák, ne botoljon meg a lépteiben. Egyéni és családi tragédiák rengetegébe vezet be minket Röhrig, de közben fogja a kezünk, halljuk a hangját. Gyilkosság, árvaság, árulás. Sebek és sérülések. Kitaszítottság. Ezek a versek közelről mutatják meg az áldozat összetettségét, azt hogy az áldozatban is ott van a rossz, a bestiális, az akarat; ott van benne – ha fogyóban is – az ember. A helyzetek, helyszínek és figurák jellegzetesen magyarok, de közben történetei – a bibliai képek révén – egyetemesen is érthetők. Mintha a szociológia és a teológia kapcsolódna össze. Röhrig a Saul fia című Golden Globe-díjas film főszereplőjeként nem eljátssza, hanem megjeleníti az auschwitzi sonderkommandóst, aki a túlélésért (vagy valami másért) tényleg mindenre képes. Röhrig Géza költőként is lemegy a mélybe, a sötétbe, ahol talán csak a nyelv és a hit világít, oda ahol az eredet és a vég, a gyökér és a sír nem egymás mellett van, hanem voltaképpen ugyanaz.


Megjelenés: 2016. március 9.
Oldalszám: 96 oldal
Méret: 100 x 170 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 1990 Ft
ISBN: 978 963 14 3372 9