2015. február 28., szombat

Eötvös Konferencia 2015

Elnöki levél - Eötvös Collegium - Tudományos Bizottság


Az Eötvos Konferencia plakátja
Tisztelt Szerkesztő!

Engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljam a XVI. Eötvös Konferenciát amely 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is elnyerte az ELTE-n az Év Tudományos Rendezvénye díjat. A konferenciára a hagyományokhoz híven a bölcsészet-, társadalom- és természettudományok, az informatika illetve a pedagógiatörténet területeiről várjuk az előadni kívánó alap- és mesterképzéses hallgatókat.


Ez a háromnapos rendezvénysorozat lehetőséget kínál arra, hogy tehetséges diákok kutatási területükről 20 percben előadást tartsanak, majd a közönség azt rövid vitára bocsáthatja. A legjobbnak ítélt előadások írásos formában megjelennek a Collegium konferenciakötetében, az Adsumusban.

A konferencia nyitott, az ország egész területéről, és a határon túlról is fogadunk előadókat.

A konferencia ideje: 2015. április 24-26.Jelentkezési határidő: 2015. március 10.

További részletek: ek.eotvos.elte.hu

Kérem, segítsen abban, hogy rendezvényünk híre minél több érdeklődőhöz eljuthasson!

Köszönettel:

Szőke Máté
Eötvös Collegium Választmány
Tudományos Bizottság
Elnök
+3630 639 9539


2015. február 24., kedd

Spinoza Színház: programok márciusban

A Spinoza hírlevele: márciusi programok

Mellékeljük márciusi programunkat, két márciusi bemutatóval:

1.
Freud és Ferenczi levelezése
Bemutató: Levelek szavakban, március 18. szerda19 óra

2,
Karády Katalin és Krasznai Tünde élete
Bemutató : Tündemese, március 25. szerda 19 óra


Március 1. vasárnap 19 óra Czeizel Endre estje
Március 5. csütörtök 19 óra Ungvári Tamás estje
Március 6. péntek 19 óra Klezmer-péntek vacsorával: David Klezmer
Március 7. szombat 19 óra Benvenuti a bordo - olasz neyelvű kabaré
Március 8. vasárnap 15 (!)óra Herzl - fantáziajáték valós tényekkel
Március 8. vasárnap 19 óra Benvenuti a bordo - olasz neyelvű kabaré
Március 10. kedd 19 óra Heller Ágnes –est
Március 11. szerda 19 óra Aranytorkok - a cappella koncert
Március 12. csütörtök 19 óra Csákányi Eszter: Akit az Istenek szeretnek
Március 13. péntek 19 óra Klezmer-péntek vacsorával: SabbathSong
Március 14. szombat 15 (!) óra Poppera - zenés játék
Március 16. hétfő 19 óra Mert hülye azért vagyok! - kabaré
Március 17. kedd 19 óra Herzl - fantáziajáték valós tényekkel
Március 18. szerda 19 óra Freud és Ferenczi - levéldráma  PREMIER
Március 19. csütrötök 19 óra Freud és Ferenczi - levéldráma
Március 20. péntek 19 óra Klezmer-péntek vacsorával: SabbathSong
Március 21. szombat 19 óra Kripli Mari - monodráma
Március 22. vasárnap 15 (!) óra Fényes élet - zenés játék
Március 22. vasárnap 19 óra Agytakarítás (személyest)
Március 23. hétfő 19 óra Csehák Judit estje
Március 25. szerda 19 óra Tündemese - zenés játék    PREMIER
Március 26. csütörtök 19 óra Egy pesti lány - monodráma
Március 27. péntek 19 óra Klezmer-péntek vacsorával: SabbathSong
Március 28. szombat 19 óra Bach Szilvia: Skizofrénia - politikai kabaré
Március 29. vasárnap 19 óra Csákányi Eszter: Akit az Istenek szeretnek
Március 30. hétfő 19 óra A Voynich kódex százéves rejtélye - kézirat-krimi
Március 31. kedd19 óra Gábor György: Talmud-Tóra és a többiek


2015. február 12., csütörtök

Dragomán György: A pusztítás könyve

A Magvető Kiadó
szeretettel meghívja Önt

Dragomán György
A pusztítás könyve
című regényének bemutatójára
2014. február 19-én 17 órára
az Instantba
(1065 Budapest, Nagymező u. 38.)
A szerzővel és Szabó T. Annával Király Levente szerkesztő beszélget.

A bemutató különleges helyszínen, a regény megírásának színterén, a szerző egykori lakásában lesz - ez ma az Instant. Dragomán György így írt erről: „Ó utca 28, földszint 2. Sötét kis udvari lakás volt, húsz négyzetméteres kis lyuk. Az első saját otthonunk volt. Fekete és mégis gyönyörű évek voltak, tele kétségekkel, félelemmel, mi próbáltunk boldogok lenni csak azért is. Ültem a sötétben éveken át és írtam, csak azért is. A könyv, amin dolgoztam majdnem megölt, de végül mégiscsak én bizonyultam az erősebbnek. Befejeztem, megírtam, író lettem.”


Dragomán György: A pusztítás könyve

A fehér király és a Máglya szerzőjének első regénye
Hiperrealista noir western, igazi tudatmódosító. Felfokozza az érzékelést, kiélesíti a látást: az olvasó azzá válik, amit átél. Ebből a világból nem lehet könnyen kiszakadni: mindenki sebez és sebződik, büntet és bűnhődik, szabadulni akar, mintha volna szabadulás. Fábián, a világvégi városba vezényelt fiatal mérnök hatalmas ellenfélre talál, szerelmes lesz és életet ment, próbál ellentmondani a rossznak - követi a pusztítás nyomait, miközben maga is pusztít. A küzdelem tétje: lehetséges-e kívül kerülni a történelmen.

„A pusztítás könyve szigorú következetességgel megírt mű, egy meglepően kiforrott tehetségű, fiatal prózaíró első regénye” - Závada Pál ezekkel a szavakkal ajánlotta az olvasók figyelmébe Dragomán György 2002-ben megjelent könyvét, mely a következő évben elnyerte a legjobb első prózakötetért járó Bródy Sándor-díjat.



Részlet a regényből


Fábián hirtelen ébredt fel, a vonat éppen egy hídon robogott át, a kerekek zaja visszaverődött a korlátról, a vonat lüktető dübörgése felerősödött, a zajtól mintha a fülke sötétje is feketébbé sűrűsödött volna. Fábián horkanva szívta be az állott, műbőrszagú levegőt, felült, az ablak felé fordította a fejét, a mellkasában érezte a kerekek fenyegetően gyors dobogását, próbált mélyeket lélegezni, a levegő érdesen a nyelvébe és a szájpadlásába karcolt. Az üvegen át egy villanásnyira látni vélte a híd korlátjának ferdén egymáshoz rögzített gerendáit, a korláton túl a folyó csillogó vizét, lassan ide-oda ingatta a fejét, nem tudta eldönteni, hogy nem csak saját borostás tükörképét látja-e. Egyik tenyerével a hideg üvegnek támaszkodott, előrehajolt, úgy próbált kinézni, de csak sebesen mozgó, sötét árnyékokat látott, aztán a vonat már le is ért a hídról, Fábián elengedte az ablakot, hátradőlt, nekinyomta a gerincét az ülésnek.
Ásított egyet, lassú mozdulatokkal masszírozni kezdte elgémberedett vállát és nyakát, az ízületei megroppantak, érezte, hogy a merev izmokat lassan elkezdi átjárni a meleg. A zubbonya bal felső zsebében megzörrent a boríték, odanyúlt, megtapogatta, gyorsan megtalálta a kerek viaszpecsétet, a zubbony anyagán keresztül is érezni lehetett a pecsét kerületén körbefutó felirat betűinek kitüremkedését, a korong közepén lévő címer domborulását. A bordó színű viaszra gondolt, a boríték papírjának rétegeire, az összehajtott, szellősen teleírt vagy sűrűn telegépelt levélpapírra, az ismeretlen, kitalálhatatlan üzenetre, a dátumra, az aláírásra, a bélyegzőre, sóhajtott egyet, a pecsétre szorította a tenyerét, maga elé nézett, a sötétségbe, próbált inkább nem gondolni semmire.

Megjelenés: 2015. február 12.
Oldalszám: 400 oldal
Méret: 140 x 215 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3690 Ft
ISBN: 978 963 14 3240 4


line

Dragomán György

1973-ban született Marosvásárhelyen. 1988 óta él Magyarországon. A kivándorlás után négy évig Szombathelyen lakott, ott járt gimnáziumba és ott ismerte meg a feleségét, Szabó T. Annát. Fiatalon, huszonkét évesen nősült meg. Két fia született, Gábor és Pál. Írni tizenhárom évesen kezdett.

Az ELTE-re angol és filozófia szakára járt (közben tagja volt az Eötvös József Collegiumnak és Láthatatlan Kollégista is volt). Végül a filozófiát három év után abbahagyta. Az angolt elvégezte, sőt a három éves PhD képzést is, közben öt éven át írta a A pusztítás könyvét, amely 2002-ben jelent meg. Ezt követte 2005-ben a Magvetőnél közreadott második regény, A fehér király, amely már megjelent németül, angolul, norvégül, hollandul, bolgárul, szerbül, lengyelül, szlovénul, finnül és világszerte húsznál is több nyelven fog megjelenni még ezután.

Írásait közölte a Holmi, a Mozgó Világ, a Jelenkor, az Élet és Irodalom, az Alföld, a Népszabadság és a Kritika. Megjelent műfordítása Samuel Beckett: Watt című regénye.

A Magvető Kiadónál megjelent művei
A fehér király (2005, 2014), Máglya (2014)

Díjai
Bródy-díj (2003), Soros-ösztöndíj (2003), Mozgó Világ-nívódíj (2003), Déry Tibor-jutalom (2005), Márai Sándor-díj (2006), Artisjus Irodalmi Díj (2006), József Attila-díj (2007), Márciusi Ifjak díj (2008), Litera-díj (2008), Román Kultúra-díj (2008), Mozgó Világ Nívódíj (2008)

Honlapja: http://dragomangyorgy.com