2015. augusztus 25., kedd

Athenaeum Kiadó magazin-hírlevél, augusztus

Üdvözlet az Olvasónak!

Egy könyvkiadónak nincs más választása, mint hogy nagyon figyel az olvasóira – és az Athenaeumnál ráadásul szeretünk is kommunikálni könyveink közönségével. Élmények, vélemények, dumcsi. Nyomulunk a Facebookon, követjük az egyre sokrétűbb könyves blogmédiát – és persze az olvasóközösségeket is

Amíg egy könyv szereplőjének megítélése a kérdés, vagy arról szól a diskurzus, mit tennék, ha életben maradt, de nagyon beteg egyik gyermekünket kizárólag a másik gyerekünk gyilkosának a szívével lehetne megmenteni (kegyetlen tud lenni a romantikus szórakoztató próza), addig problémátlan a dolog. A könyvkiadásban is szembe jönnek azonban döntési helyzetek, amikor véges számú lehetőség közül kell választani pontosan egyet (folytassunk-e egy sorozatot vagy ne?; ilyen borító legyen vagy olyan?; megvegyük-e az éppen gazdátlanná lett, szabadon szerződtethető írót?). Lehetőleg azt az egyet kell választani, amit az olvasók is szeretnének. Ilyenkor mi a teendő? Mi az, hogy „az olvasók véleménye”? Hol lehet azt megtalálni? Villog egy led-kijelző a nem létező széksorok felett, mutatva az olvasók összesített akaratát?

A helyzet az, hogy az örömteli olvasói aktivitás az olvasói igényének felmérése nem pontos eredményt ad. Illetve, hol azt ad, hol nem – semmilyen összefüggés nincs a kettő között. Mondom érthetőbben. Ha egy könyvnek nagy a népszerűsége az olvasóközösségekben, magas az értékeltsége, gyakran és méltatóan írnak róla, pörög, jelen van, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a piacon is ugyanakkora a láthatósága, sőt, azt sem jelenti, hogy egyáltalán mozog a piacon, hogy keresik a boltokban. És a dolog fordítva is igaz: sokszor a visszajelzésekben gyakorlatilag nem létező címek az igazán keresettek. Furcsa ez, mégis így van. Ha valamit jónak gondolnak a megszólaló olvasók, az egyáltalán nem biztos, hogy az olvasótáborunk számára is jó. Nincs ellentmondás, csak egy nagyon egyszerű összefüggés: az olvasók többsége csak olvas, egyáltalán nem szólal meg a könyvekről. Akik szeretnek kommunikálni is olvasmányaikról, ők a „kemény mag”, egy belső kör, és ennek a körnek az ízlése és értékválasztásai láthatóan semmilyen összefüggésben nincsenek a teljes olvasóbázis mozgásával, magatartásával, választásaival. Sok olyan döntési helyzet van, amikor a bennünket követő, velünk gondolkodó olvasói közösség nagyon határozottan ad egy választ, mi mégis tudjuk, hogy bizony nem az a legjobb választás az olvasóink összessége szempontjából. Olyankor próbáljuk elmagyarázni, miért döntünk a „népakarat” ellenében. Azért, mert a piaci információk alapján látjuk, hogy a valódi népakarat (a vásárlók választása a boltokban) másfelé mutat. Nem mindig könnyű.

Azért meséltem ezt most el, mert azt szeretném megmutatni, hogy milyen az, amikor a közösségünk teljesen irracionális döntést vár tőlünk. Darynda Jones: Harmadik sírhant. Egy regénysorozatról van szó, az első két rész nagyon szerényen működött a boltokban, ezért a széria elkaszálása mellett döntöttem. Tavaly ősz óta bombáznak bennünket a sorozat rajongói, összeszámolni sem tudom, hány levélben magyaráztam el, hogy nagyon sajnáljuk a rajongók csalódottságát, és mi örülnénk a legjobban, ha folytathatnánk, ám erre a történetre, láthatóan, nincs kellő volumenű igény Magyarországon. Aztán idén nyárra egész kis mozgalommá szervezték magukat a könyvsorozat rajongói, és olyan lelkesen tartottak „nyomás alatt” bennünket, hogy végül nevetve azt mondtam: legyen, ha tényleg ennyire kell, legyen! Előrendelhetővé tettük a harmadik részt, és szóltunk a rajongóknak, hogy egy hónapjuk van. Ha kellő számban megrendelik a címet, a regény megy a nyomdába; ha nem, akkor a süllyesztőbe. A „kellő szám”-ot úgy állítottam be, hogy elérése valóban komoly érdeklődést mutasson.

A Harmadik sírhant már a nyomdában van. Én meg örülök. Nem tudom, mi lesz ezzel a címmel a piacon, de egy biztos: Darynda Jonesnak van az egyik legkitartóbb rajongói köre Magyarországon. És ha valamit ennyire, ilyen elszántsággal lehet szeretni (rengetegen rendelték meg hónapokkal a megjelenés előtt), az csak jó lehet.

Tudom, hogy sokszor nem szabad hallgatni az olvasócsoportok akaratára, mert nem szignifikáns a véleményük. De érzem azt is, hogy kell, muszáj mégis. Mert jó érzés együtt örülni. És mert látjuk, hogy íme, mekkora ereje van a rajongásnak: az olvasói akarat racionálissá tud tenni irracionális döntéseket is. Darynda Jones… veled vagyok!
Szabó Tibor Benjámin

Főszerkesztő




Ez történt velünk…

Szarvas város kulturális életéért díjat nyert Hartay Csaba!
Hartay Csaba a Facebook oldalán tette közzé a nagyszerű hírt!

„Kulturális jó estét kívánok! Köszönöm az elismerést a városnak, nagyon megtisztelő! Ilyen díja soha nem lesz Brad Pittnek, az biztos.”

Gratulálunk!


Jodi Picoult bestsellerei megjelentek új köntösben!
Elfogadnád első gyermeked gyilkosának szívét, hogy megmentsd a második életét? (Szívtől szívig)

Valóban átgázolhatunk a gyermekünkért bárkin? (Törékeny)

Te elég jól ismered a gyermeked? (Tizenkilenc perc)

Feláldoznád az egyik gyermekedet a másikért? (A nővérem húga)

Földi Andrea, az Athenaeum Kiadó művészeti vezetője újraálmodta Jodi Picoult könyveinek borítóit, melyek már megvásárolhatóak a könyvesboltokban, vagy megrendelhetőek online, a www.lira.hu oldalán!


Események

Mutasd meg magad!

GYÖNGYHALÁSZ szerzőválogató piknik az Athenaeum Kiadó szervezésében
Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt az Athenaeum Kiadó kézirat-prezentációs délutánjára, a gödi Ilka csárdába!

Miért érdemes eljönni? A pályakezdő alkotók hamar szembesülnek a rendkívül éles versennyel. Számtalan kézirat érkezik be naponta egy kiadóhoz, szinte képtelenség igazán kitűnni a tömegből, még egy igazán figyelemfelkeltő pályamunkával is. Nagyon jól tudjuk, hogy értékes kincsek rejlenek a beérkező művek hatalmas csoportjában, és feltett szándékunk, hogy ezeket a kincseket megtaláljuk, kiemeljük, publikációhoz segítsük.

A castingon a kiadó munkatársai két körben hallgatják meg a jelentkezőket. Az első körben mindegyikük öt percben prezentálhatja művét a zsűri és leendő pályatársai előtt. A legjobb három aspiráns újabb tíz percben mutathatja be művét, könyvtervét.

A legjobbnak talált kézirat szerzőjének az Athenaeum (a mű alapos vizsgálatát követően) kiadói ajánlatot tesz.

De nemcsak a győztes, hanem minden résztvevő nyer, hiszen személyes ismeretséget köt a kiadó munkatársaival, megismerkedhet a hasonló kihívások előtt álló pályatársakkal, és közösségben költhet el egy finom ebédet a messze földön híres Ilka csárdában.

Időpont: 2015. augusztus 28. 11:00 órától

Helyszín: Ilka csárda, 2131 Göd, Pesti út 93/A (Budapesttől 15 perc)
(http://ilkacsardapanzio.hu/) Újpest Városkapu autóbusz-állomástól 301-es busszal


GPS: N47.700599°, E19.135560°

Zsűritagok:
Szabó Tibor Benjámin az Athenaeum Kiadó főszerkesztője
Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvíró
Földi Andrea az Athenaeum Kiadó művészeti vezetője
Peiker Éva az Athenaeum Kiadó szerkesztője
Kónya Orsolya az Athenaeum Kiadó szerkesztője


További részletek: www.athenaeum.hu

A program Facebook esemény linkje:
https://www.facebook.com/events/1628233000722015/


Pozsonyi Piknik az Athenaeum Kiadóval
Mindenkit sok szeretettel vár Hatala Csenge, Géczi János és Likó Marcell szeptember 5-én 14 órától a Pozsonyi Pikniken!
Gyertek és dedikáltassatok, beszélgessetek a szerzőkkel!
Helyszín: Újpesti rakpart 153-154-es sátor.

További részletek: www.athenaeum.hu

 

Hírek

A sci-fi világok politológiája
Az Athenaeum 2016-os tavaszi kínálatának vitathatatlanul legvagányabb darabja lesz Tóth Csaba (a sci-fi világok politológiáját bemutató) munkája.

Milyen a demokráciák és diktatúrák viszonya a teremtett univerzumokban? Mi a különbség Snow elnök, Palpatine vagy éppen Paul Muad’Dib zsarnoksága között? Mennyiben demokratikus a Star Wars régi köztársasága – és hogyan írnánk le a Klingon politikai rendszert? Hogyan ábrázolják a science fiction szerzők az egyenlőtlenség és az elnyomás kérdéseit – hogyan bánnak nőkkel, kisebbségi csoportokkal vagy más vallású szereplőkkel?

Ezekről és még ezernyi izgalmas kérdésről szól Tóth Csaba politológus, egyetemi oktató, a Republikon Intézet alapítója készülő könyve. A szerződést megkötöttük, a könyvet szeptembertől előrendelhetővé tesszük.


10 könyv a nyárra az Athenaeum Kiadótól
Ez a nyár sem más, mint a többi – tombol a kánikula, és az emberek elözönlik a strandokat és a vízpartokat, vagy éppen nyakig felöltözve és betakarózva üldögélnek a takaró alatt a hidegben –, ezért összeállítottunk olvasóinknak egy tízes listát az Athenaeum Kiadó könyveiből, melyek garantált szórakozást nyújtanak a fentebb említett két eset bármelyikében.

1. Hercsel Adél AnyukaLand című könyve egészen biztosan könnyed szórakozást jelent nemcsak az édesanyáknak, hanem azon nőknek is, akiknek valaha már megfordult a fejében, hogy majd szeretnének babát. Adél hol humorosan, hol ironikusan ír mindennapi helyzetekről, melyekben a várandósság alatt találhatja magát egy nő, és a szülés utáni kritikus első hónapok eseményeit sem titkolja. A kötetet Földi Andrea grafikái teszik teljessé.

2. Cecelia Ahern Amikor megismertelek című könyvében ismét nem hazudtolja meg önmagát: hamisítatlanul bájos és humoros történetet olvashatunk a munkamániás Jasmine-ről, aki elveszíti munkáját, és persze a szomszéd férfiről, Mattről. Cecelia Ahern legújabb története elgondolkodtató, kedves és felemelő, megnevettet és könnyekre fakaszt, és legfőképp emlékeztet minket arra, hogy az életet élni érdemes.

3. Nemere István 650 kötet után megőrült volna? A való életben nem valószínű, az Őrült regényben viszont mindenképpen: megalkotta Nemere Istvánt, a szuperhőst! Az író egy napon bevonul egy elmeklinikára, melynek küszöbét azonnal ostromolni kezdik addig csendben lapító rosszakarói. A valóság és a képzelet határai összemosódnak e fiktív önéletrajzban, csupán egyvalami biztos: a szálak a megcsíphetetlen és legyőzhetetlen Nemere István kezében futnak össze. Az események szélsebesen pörögnek, a szerző lubickol saját, utánozhatatlan univerzumában, az olvasó pedig garantáltan a hasát fogja majd nevettében.

4. Van egy lány. Londonban él, egy cukormázas városban, melynek színpompás felszíne csupa meglepetést rejt. Különös barátságok és édes-bús szerelmek szövődnek itt, a honvágy hazájában, a már nem is olyan új otthonban. Egy kivándorlás ismerős, mégis líraian egyedi története egy lányról, no meg például a brit fiúról, aki hozzábújva félig magyarul, félig angolul azt suttogja a fülébe: let s kifli! Kovács Eszter Let’s kifli című könyve az Athenaeum Kiadó „Magyarok külföldön" sorozatának nyitó darabja, izgalmas élménykalauz mindenkinek, aki menni, vagy éppen maradni szeretne.

5. Üdvözlet a BDSM országában! Tiffany Reisz Az úrnő című könyve – mely az Eredendő Bűnösök sorozat befejező része – ott folytatódik, ahol a harmadik kötet félbemaradt: Nora Sutherlin, az ünnepelt dominatrix, a híres erotikus szerző egy szobában találja magát, két férfi társaságában. Más körülmények között élvezné ezt a kis játékot, de most partnerei nem játszani akarnak. Hamarosan megérti: ha életben akar maradni, fogvatartói Seherezádéjává kell válnia, miközben bíznia kell abban, hogy szerettei – Wesley, Kingsley, de legfőképpen Søren – rá fognak jönni, hogyan mentsék meg. Egy halottal azonban nehéz vitázni, és Marie-Laurie, Kingsley nővére és Søren elhunytnak hitt neje minden, csak nem kompromisszumkész. Egy sértett nőnél pedig nincs veszélyesebb ellenség, és bár Nora mindezt tudja, lassacskán mindent elmesél az asszonynak arról, hogyan lett egy katolikus pap szeretője, miközben egyre mocskosabb részleteket tár fel a múltból…

6. Emma Chase: Behálózva
Drew-nak szerelmi bánata van, bizony-bizony, életében először férfi létére elhagyta magát, nem érdekli semmi, mert elveszítette a szeretett nőt. Ismerős történet? Ugye, hogy nem? Akkor itt az ideje, hogy elolvassátok Emma Chase Behálózva című könyvét, és garantáltan fetrengeni (is) fogtok a nevetéstől – no meg néha sírdogálni.

„Végre egy olyan szerelmi történet, ami nem csöpög folyamatosan, ami vicces, de annyira, hogy a párnád csücskét kell harapnod, hogy ne keljenek fel a szüleid, amikor este olvasod, és szétröhögöd rajta a fejedet.”

7. Kimberley Freeman: Aranypor
Kimberley Freeman világsikerű családregényében három izgalmas nőt mutat be a tőle már megszokott érzékenységgel, és a szerelmekkel, csalódásokkal, sikerekkel gazdagon szőtt, lebilincselő történetben mindannyian magunkra ismerhetünk.
A hidegháború idején Leningrádban a hétéves, csúnyácska Szonya életébe egyszer csak beköszönt a szépség: szülei befogadják árván maradt unokatestvéreit, Natalját és Lénát, és onnantól a három kislány sorsa elválaszthatatlanul összefonódik. A Szovjetunió bukásával kinyílik előttük a világ, a hírnévről és gazdagságról álmodozó fiatal nők pedig immár Nyugaton kezdenek új életet.

„Olvasmányos, fordulatos, család, szerelem, karrier, csillogás, boldogság és gyötrelem, minden van benne, ami egy jó könyvhöz kell.”

8. René Barjavel: A nagy titok
Az igazán fontos történeteknek mindössze két témája lehet: a szerelem és a halál. René Barjavel velünk élő klasszikusa, A nagy titok e két világerő összecsapását mutatja meg nekünk.
Az 1950-es években, hidegháború legzordabb időszakában egy indiai rákkutató professzor olyan élettani folyamatokat fedez fel, mintegy véletlenül, amelyek létezése addig csupán a mesevilágokban volt lehetséges. Forradalmi tudományos eredmény, ami azonban pánikot kelt a világ vezetőinek körében. Hamarosan rejtélyes tüzek gyúlnak, minden és mindenki elég, nyomtalanul eltűnik, aki a nagy titokkal kapcsolatba került. A fiatal párizsi orvosnő, Jeanne Corbet is egy ilyen tűzben veszíti el szerelmét, Roland-t. Elkezdődik az évtizedeken és az egész világon átívelő nyomozás, amelyben a halált elfogadni képtelen nő az ő örök szerelmét keresi.

„A Titok mibenléte ötletes és igen érdekes kérdéseket vet fel az olvasóban. A technikai részletek jól kidolgozottak. Olvasás közben többször is fennakadtam bizonyos dolgokon és úgy éreztem, hogy most megtaláltam a gyenge pontot, mely az egész elméleti felépítményt romba dönti. Már tervezgettem, miként fogom boncolgatni és elemezni a hiba mibenlétét, azonban Barjavel mindig kifogott rajtam, azzal, hogy pár oldallal később magyarázattal szolgált, mindig mindenre.”

9. Rachel van Dyken: Egyetlen
Kiersten elsőéves az egyetemen. Még sosem találkozott senkivel, aki a rémálmait elűzte volna, de olyannal sem, akit ha meglát, a szíve hevesebben kalapál. A beiratkozáskor azonban összefut egy fiúval ̶ szó szerint ̶, akitől nemcsak kalapál a szíve, hanem egyenesen kiugrik a helyéről.
Weston, az egyetemi focicsapat nagymenője sok lánnyal találkozott már. Volt olyan is, aki szexuális zaklatással vádolta. Már éppen nyugvópontra ért volna az élete, erre besétál az ajtón egy elsőéves, akinek vadító vörös hajzuhataga van, és zöld szemében olyan titkok csillognak, amelyeket azonnal meg akar fejteni.
Rachel Van Dyken Egyetlen trilógiájának első kötete egy nem mindennapi páros történetét meséli el. Megvédhet-e a szerelem a rémálmoktól? És mi történik, ha a halálos kórral kell szembenézni?

„Ez a könyv sok mindenről szólhat, attól függ kit, mi fog meg a legjobban.
A küzdelemről
Mindenkinek a saját mumusaival kell megbirkóznia, legyen az a múltja, az életében jelenlévő titkok, egy betegség vagy éppen Mickey egér….

A barátokról
Semmivel sem kell egyedül szembenéznie az embernek, mert attól, hogy segítséget kér, csak erősebb lesz.

Az életről
A bizonytalan útról, amin néha nevetve, néha sírva avagy éppen félve, de rendíthetetlenül haladunk tovább.

A szerelemről, ami bármit legyőz, ha kitartunk mellette…

Befejezésül a csodákról, ami mindig a legvégső pillanatban jön, az utolsó reményszikra feladásakor.”

10. Louise Walters: Levelek a bőröndből
Ki lehetett az a férfi a II. világháború viharaiban, akinek a kedvéért szerelme nemcsak a vezetéknevét, hanem keresztnevét is megváltoztatta?

Roberta Pietrykowski, a 30-as éveiben járó antikvárius minden társaságból kilóg, így aztán nem jár társaságba. Egyetlen öröme, hogy munkahelyén, az Old and New Bookstore polcain sorakozó könyvek titkait lesi: régi képeslapok és levelek után kutat. Családjának féltett titka kerül elő, amikor édesapja egy bőröndöt hoz be a boltba, tele könyvekkel. A bőrönd belsejében a Mrs. D. Sinclair név olvasható, Roberta nagymamájának gyöngybetűivel írva.

Ki lehet Mrs. Sinclair? Ki lehet a titokzatos Jan, ha nem Roberta nagyapja? Miért nem találja meg Roberta a nagyszülei házassági kivonatát?

„Nagyon szépen megírt történet, melyben az anyaság központi szerepet kap, várt és nem várt gyermekek, megszületettek és meg nem születettek. Olyan az egész, mint egy lassú sodrású folyó, mely a végén a tengerbe fut. Roberta előtt is lassan, hömpölyögve tárul fel a múlt. Olyan az egész, mint egy hatalmas, meleg ölelés.”



Boldog születésnapot Paulo Coelho!

Augusztus 24-én ünnepelte Paulo Coelho, a népszerű brazíliai író a 68. születésnapját. Sok boldogságot kívánunk neki!


Régen volt, hogy is volt?

@Flóra_Szentgyörgyi írta Salla Simukka: Vérvörös című könyvéről:

Második sírhant Wow, hát ez… valami… eszméletlen! *o*
Amikor levegőt elfelejtesz venni, annyira sodor magával a cselekmény, amikor fejbe vág a kérdés, hogy miért nem szenteltem ennek a könyvnek nagyobb figyelmet? Hallottam róla hideget-meleget, aztán a könyvtárban egyszer csak szembetalálom magam az első két kötettel. Hezitálok pár percet, aztán a kíváncsiságom győzedelmeskedik.
A kedvenc színem GoT-os okokból a vörös lett, ezért már maga a külcsín megbabonázott. Mikor hazaértem, azonnal elkezdtem olvasni, onnantól pedig nem volt megállás. Amilyen rövidke könyv, annál mélyebb tartalommal bír.

 

@csodaszarvas01 írta Kevin C. Powers: Sivatagi madarak című könyvéről:

Ne sikíts! Drámai. Letargikus. Semmiképpen sem jókedélyű vicces olvasmány, miért is lenne egy háborús könyv ilyen? Kategóriájában szerintem nagyszerű. Olvastatja magát, kíváncsian vártam mi lesz Murph közlegénnyel. Kíváncsi lennék, ki hogyan döntene Bartle helyében. Vajon helyesen cselekedett? Ha igen, jó ötlet volt hagyni elveszni a barátját, bajtársát „elúszni” a végtelenbe? Ha nem jól döntött akkor pedig megérdemelte-e büntetését. Olvassátok el, és döntsétek el.




@Lunemorte írta Jeannette Walls: Az üvegpalota című könyvéről:

Néhány estémet a Walls családdal töltöttem és végig az az érzés motoszkált bennem, hogy Jeannette is megértene engem, ha elmesélném neki a saját történetemet. Én megkedveltem őt, megsajnáltam a testvéreit és látatlanul is meggyűlöltem a szüleit, még ha valószínűleg nem is ez volt a célja…Sajnos rengeteg gondatlan, felelőtlen szülő vállal gyereket úgy, hogy közben csak a saját álmát kergeti, ez nagyon önző dolog…Néha úgy ott lettem volna és bátorítottam volna a kislányt, hihetetlen, hogy mennyire erős és kitartó felnőtté cseperedett…Az élet kemény és csak az erősek úszhatják meg ép elmével és tiszta lélekkel a hányattatásokat…Ehhez nem kis bátorság és akarat kell…

Vajon megépülhet-e az üvegpalota vagy ez is egy álom marad? Mindez kiderül ebből a könyvből…


Szerzők és szerkesztők – avagy gondolatok a könyvkiadásról,
és úgy általában a világról…


A virtuális kaszák világa

A második könyvem (Bakker, azok a csodddálatos férfiak!) írásakor is már kaptam hideget-meleget, hogy mégis hogyan képzelem én azt, hogy általánosítok, és ily módon degradálom a férfitársadalmat. Mondanom sem kell, hogy a hideget a férfiaktól kaptam, a meleget a nőktől. Hiába mondtam bármelyik alfahímnek, hogy ez „csupán” egy könyv, ez egy humoros kifigurázás, egy szórakoztatásra hivatott iromány, amely elsősorban nőknek íródott – a kedélyek nem csitultak. És a könyv még meg sem jelent…

Sokat gondolkodtam azon, hogy miért lett ilyen ellenséges és humorérzék nélküli a világ. Mióta van az, hogy, ha valamivel nem értünk egyet, ha valami nem ínyünkre való, ha valamit mi, magunk nem úgy gondolunk, akkor rögtön támadunk, ítélkezünk és megbélyegzünk?

Már az első könyvemnél (Bakker, anya lettem!) is tapasztaltam ezt, amikor jöttek az „ősanyák” a virtuális kaszájukkal és feldaraboltak engem keresztbe-kasul, amiért le mertem írni, hogy a gyerek bizony kikészíti néha az embert. „Hát minek szül az ilyen?!” – jöttek a reakciók.

Nem értem én ezt a mai világot. Illetve értem, csak sajnálom. Sajnálom azt, hogy mindenki azt hiszi magáról, hogy ő a tökéletes, a mindenható. Sajnálom, mert mindenki mindent támadásnak vesz, ahelyett, hogy kicsit gondolkodna az olvasottakon és jót nevetne rajtuk. Sajnálom, mert a humor, az önirónia és a fiatalos bolondság fényévekre került az emberektől és mindenben a hátsó szándékot, a kötekedést, a negatívumokat keresik. Sajnálom, hogy megköveznek ma már mindenkit, aki kimondja, amit gondol, aki felvállalja, hogy más véleményen van, mint az átlag, és aki mindig, minden körülmények között kiáll magáért, mert még nem szippantotta be ez a hatalmas társadalmi gépezet, amit úgy hívunk: megfelelési kényszer.

Nem értem, miért kellene magyarázkodni azért, mert egy könyvben leírom azt, amit gondolok a férfiak egy bizonyos rétegéről, amikor pontosan tudom, hogy vannak kivételek, vannak helyes értékrenddel bíró pasik, apák, akik még mindig példaképpel szolgálhatnak ebben az elcseszett világban. Nem értem, miért nem akarnak az emberek nevetni. Másokon, saját magukon, a világon. Miért jobb magukban fortyogni, miért jobb kibeszélni és miért jobb utálkozni ahelyett, hogy az élet apró örömeit keresnék?

Én ugyan be nem állok a sorba. Megkövezhetnek, utálhatnak, de akkor sem fogom véka alá rejteni azt, amit érzek, gondolok, az alapján, amit látok, hallok, olvasok és tapasztalok. Lehet egyetérteni, velem együtt nevetni és lehet lenézni, ezt mindenki maga dönti el. Nehéz világban élünk. Nevessünk már egy kicsit, könyörgök! Igen, a férfiak egyszerűek, mint egy amőba, és a nők a hajukat tépik emiatt. Igen, a nők meg mindent túlbonyolítanak, mire a férfiak a szemüket forgatják és értetlenül bámulnak ránk. Igen, a férfiaknak a szex az egyik legkardinálisabb kérdés az életükben. Igen, a nőknek ennél sokkal fontosabb a „szeretlek” szó. Ez így van évezredek óta, ha tetszik, ha nem. Ha pedig így van, akkor igenis nevessünk rajta nyugodtan, miközben a hajunkat tépjük.


Leitner Olga



Asztalfióknak írni...

Egyáltalán nincs semmi furcsa abban, ha valaki leteszi a valagát és írni kezd. Abban se, ha minden szó asztalunk egy sötét fiókjában vagy számítógépünk egy magányos mappájában végzi. Én például már nem is emlékszem, hova kallódott a forgatókönyveim 90%-a. Nagy részüket ma már föl sem vállalnám, de tökéletes gyakorlási lehetőséget láttam bennük. Nem övezte túl nagy érdeklődés ezeket az írásokat. Néha viszont meglepő visszajelzések is érkeztek. Csuja Imre egyszer hajnali kettőkor hívott fel, közölte, imádja a forgatókönyvet, ha film lesz belőle, érdekli egy szerep. Egyszer Jancsó Miklós is felhívott nagy lelkesen, gratulált az anyaghoz. Egy olyan könyvet küldtem neki, ami közel állt a szívemhez, és mindenhol általános értetlenkedés fogadta. A producerek szó szerint a sarokba hajították. Miki bácsitól nem számítottam semmilyen visszajelzésre, mégis ezt mondta:
Értem a koncepciót, értem, mit akarsz mondani a nézőnek és csodálatos az egész. De a producereket nehéz lesz meggyőznöd. Tudod, mit? Csinálj inkább pornót!

A forgatókönyvből természetesen semmi nem lett (higgyék el, a felnőttfilm-változatából sem), valamelyik szekrényem alján biztosan megtalálom.

Évente egyszer általában összejövünk a barátokkal, ismerősökkel, hogy csináljunk egy-egy mozgóképes szösszenetet. Lehet szó kisjátékfilmről, vagy éppen mini-sorozatról a helyi tv számára. Ilyenkor a lelkesedésünkön kívül semmink sincs, az eredmény pedig gyakran lehangoló. De pont a lelkesedés az, aminek a hiánya még egy sokmilliárdos hollywoodi produkciót is a süllyesztőbe lökhet. Koltai Róbert 600 kilométert furikázott saját autóval, hogy eljátsszon egy mellékszerepet az egyik agymenésünkben. Ingyen és bérmentve. Csuja Imre a hangját kölcsönözte egy karakternek a minisorozatunkban. Ingyen és bérmentve. Gondolhatják, nem volt éppen karrierfordító szerep egyik sem. Miért csinálták? Egyikük sem rokonom, nem is ismertük egymást igazán. Úgy gondolták, ha mi csináljuk, ők is csinálják, több ez, mint önzetlen segítség. Ez a teljes elkötelezettség a szakma iránt. Mert valaki egyszer letette a valagát, és írni kezdett. Aztán egy kisváros lakói úgy gondolták, fognak egy kamerát, és minden tapasztalat nélkül forgatnak egy filmet.

Letettem a valagam, és megírtam ezt a kis szöveget. Ki tudja, talán senki sem fogja elolvasni. Nem érdekel, mert egyszerűen imádok...

...az asztalfióknak írni. :)


Tóbiás Sándor


Augusztusi megjelenéseink

Jodi Picoult
Csodalány
Mariah White életében másodszor kapja rajta férjét egy másik nővel, lányuk, a hétéves Faith pedig életének minden fájdalmas másodpercében vele van. A gyors válást követően Mariah depresszióval küzd, Faith azonban új barátra lel. Egy képzeletbeli barátra, aki lehet, hogy mégsem annyira képzeletbeli…
Faith folyamatosan beszélget az „őrzőjével”, s hamarosan a Bibliából kezd idézni – a könyvből, amelyet sem ő, sem egyetlen rokona nem olvasott. Mariah pánikba esik, pszichiáterek hada vizsgálja a kislányt, de nem találnak nála semmit.
Egy nap aztán Faith kezén stigmák jelennek meg, és csodás gyógyulások követik az útját. Mariah-nak szembe kell néznie a ténnyel, hogy Faith – a kislány, aki sosem kapott vallásos neveltetést – talán tényleg Istennel beszélget.
Ahogy lenni szokott, Faith csodálatos gyógyító ereje nem marad titokban. A hívők és a médiacápák hordái ostromolják a házat, és ha ez nem lenne elég, a kislány apja, Colin gyermekelhelyezési pert indít volt felesége ellen.
A Csodalány újra a legfontosabb kérdéseket feszegeti. Hol a határ csoda és valóság között? Összeegyeztethető-e az orvosi hivatás és a vallás? Lehet-e, kell-e választani az anyaság és az élet között?
Jodi Picoult:Csodalány

ISBN 978 963 293 451 8
Méret: 135 x 215 mm
Kötés: Kartonált, füles
Ára: 3490 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.08.27.



Sara Crowe
Campari reggelire
Az ember élete tele van borzalmas dolgokkal: elhunyt rokonok szelleme kísérti, befuccsol a szerelmi élete… és odaég a pirítós.
1987-ben Sue Bowl élete fenekestül felfordul. Édesanyja halála miatt úgy érzi, önmagából vesztett el valamit. Aztán az apja is összebútorozik egy Ivana névre hallgató rettenetes férfifalóval.
Ám Sue-t mindig arra biztatta az anyja, hogy hozza ki mindenből a legjobbat – neki pedig ott volt a szavak szeretete és pár fura rokon. Sue végül Coral néni roskadozó családi otthonába, Green Place-be kötözik, amelyet szép lassan egyre több különc és csodabogár kezd el benépesíteni. A denevérekről nem is beszélve…
Sara Crowe: Campari reggelire

ISBN 978 963 293 454 3
Terjedelem: 324 oldal
Méret: 135 x 215 mm
Kötés: Kartonált, füles
Ára: 2990 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.08.27.



Darynda Jones
Harmadik sírhant
Charley Davidson végre újra itt van! A New York Times sikerlistás szerző, Darynda Jones paranormális sorozatának harmadik részében kedvenc magánnyomozónőnk, a halál bombázó angyala továbbra is lelkesen dönti magába a kávét, mert ha egy pillanatra is elbóbiskol, már látja Reyes Farrow-t, a Sátán félig ember, félig szupermodell fiát, akit megbéklyózott ugyan, ám képtelen elfelejteni...
Na de hogyan is találhatná meg az eltűnt Teresát, birkózhatna meg egy egomán orvossal, nyugtathatná meg aggódó édesapját és vehetné fel a kesztyűt egy veszedelmes motoros bandával, ha az ördög fia mindeközben csábításra készül és bosszúra szomjazik?
A regényt szeretettel ajánljuk a paranormális romantika és a földön fetrengős poénok rajongóinak figyelmébe!
Darynda Jones: Harmadik sírhant

ISBN 978 963 293 453 2
Terjedelem: 488 oldal
Méret: 135 x 215 mm
Kötés: Kartonált, füles
Ára: 3490 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.08.27.



És egy kis ízelítő, mivel is készülünk szeptemberben…

Géczi János
Vadnarancsok
A Vadnarancsok egy igazi könyvlegenda. A 80-as évek botránykönyve már megjelenése előtt óriási vihart kavart. Az akkor legszabadabb irodalmi folyóirat lapszámát az állampárt visszarendelte a piacról, és bezúzatta, a benne megjelent Vadnarancsok-részlet miatt. Irodalmi szociográfia Géczi János tollából. Négy élettörténet-rekonstrukció, négy fiatal sorsa, négy kudarcos élet. A társadalom mélyrétegeiben drogosok, prostituáltak, nimfomániások, melegek mozogtak, próbálták elkerülni a közösségi retorziókat, a megbélyegzést, a kirekesztést, az ellehetetlenülést. Géczi felkereste a kiszolgáltatottakat, beszélgetett velük, igyekezett megérteni, és megmutatni, mit látnak saját életükből ezek a kiúttalan figurák. Más volt még a társadalmi környezet, más a közösség tűréshatára, de a kirekesztés mintázatai pontosan ugyanazok, mint ma. Géczi János úttörő munkája élő, aktuális mű, amely a szereplők élettörténetén túl a nyugati típusú közösségek tűréshatárairól, deviancia-fogalmáról és könyörtelen gyűlölködéséről is nagyon pontos képet fest.

„Ezerszer olvastam már újra. Nem tudom a mondanivaló, vagy a hangulat tart-e a markában, ha a kezembe veszem a könyvet, de mindenképpen több annál, mint amit elsőre láttatni enged.” (@cat3 – moly.hu)
Géczi János: Vadnarancsok

ISBN 978 963 293 445 7
Méret: 124 x 183 mm
Kötés: Flexibilis
Ára: 2990 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.08.31.



Onagy Zoltán – Tímea Gulisio
Peremvilág
Szerelem tiltott utakon


Melegségről, leszbikusságról őszintén, tabuk nélkül. Onagy Zoltán Gulisio Tímeát kérdezi arról, mit jelent „más”-nak lenni. Lelkileg, társadalmilag, régen és most, férfiként, nőként, katolikusként, művészként, magyarként. Egy téma, amiről sokat beszélnek, de keveset mondanak. A Peremvilágban mindent egy helyen megtalálsz, amire kíváncsi vagy.
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

ISBN 978 963 293 460 0
Méret: 124 x 183 mm
Kötés: Keménytábla
Ára: 2490 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.09.01.



T. S. Thomas
Londinium hercege
Eaten-trilógia 1. kötet
Nagy Britannia kietlen romjain áll Londinium sötét metropolisza, amely az emberi civilizáció utolsó mentsvára. A növények szinte egytől egyig a kihalás szélén állnak, állatok sem maradtak a Földön, az éhhalál csupán két módon kerülhető el: farmerként zöldséget termesztve a radioaktív talajon, vagy nemesként farmerek húsát fogyasztva Londinium fényűző éttermeiben. Az örök álmodozó parasztfiú, Demetrius Wannamaker útra kel, hogy szó szerint „eladja a húsát” a közösség polgármesterének, akinek lánya, Abigail éppen házasodni készül. Demetrius jó eséllyel pályázik rá, hogy őt magát szolgálják föl lakodalmi főfogásként, s ezzel megmentené családja tönkrement farmját – elsősorban haldokló édesanyját. Ám a nincstelen vegetáriánus fiú feltétlen önfeláldozása becsvággyá fajul, ahogy beleszeret Abigailbe, miközben a város sötét csatornarendszereiben lázadás készül a kannibál-társadalom szétzúzására…
T. S. Thomas: Londinium hercege

ISBN 978 963 293 459 4
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Kartonált
Ára: 2990 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.09.01.



Samantha Shannon
A Mímes Rend
Tolvajjá tettek minket! Itt az idő, hogy visszalopjuk, ami a miénk!
Paige a Csontszüret sorozat első kötetének végén kiszabadul a Sheol I brutális világából, de a bajok csak most kezdődnek: sok szökevény még mindig bujkál, őt pedig mind közül a legveszélyesebbnek nyilvánították... Ahogy a Scion mindent látó szeme Paige után fordul, a mímeslordok és mímeskirálynők bandái számára összehívják az Abnormális Unió tanácsát. Jaxon Hall és a Hét Pecsét vezető szerepre készül, de egy végzetes fenyegetés híre terjed a látók között, és mindenhol sötét titkok sejlenek.
Samantha Shannon: A Mímes Rend

ISBN 978 963 293 450 1
Méret: 135 x 215 mm
Kötés: Kartonált, füles
Ára: 3490 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.09.07.



Leitner Olga
Bakker, azok a csodddálatos férfiak!
A nagysikerű Bakker, anya lettem! című könyv folytatásában Leitner Olga a férfiakra jellemző magatartásmintákat kifigurázva arra keresi a választ, hogy miért egyszerűbb például megjátszani az orgazmust, mint hogy elmondjuk a párunknak, hogy most nincs kedvünk hozzá? Miért érezzük sokszor úgy, hogy a férfi csak szexet akar tőlünk, s miért nem értik, hogy mi viszont szeretkezni akarunk? Van-e különbség a szex és a szeretkezés között? Vajon mit szólnának a férfiak, ha tudnák, hogy a szexuális együttlét alatt olykor a másnapi teendőinken, konkrétan az ebéd menüjén jár az eszünk? És miért hisszük azt, hogy ha egy napig nem halljuk az imádott férfitől a „szeretlek” szót, akkor már nem is szeret minket? A fő kérdés pedig: mindezekből a keszekusza, sokszor saját magunk számára is bonyolult és néha nevetséges gondolatmenetekből miért nem ért és érez semmit a férfi?!”

Ez egy szókimondó, vicces, laza stílusú könyv; a szinte érthetetlen lelki vívódásokkal és eddig kimondatlan bölcsességekkel nagy bólogatásokra és hatalmas nevetésekre ösztönzi majd a nők azon rétegét, akiket foglalkoztatnak a párkapcsolatok útvesztői.
Leitner Olga: Bakker, azok a csodddálatos férfiak!

ISBN 978 963 293 446 4
Terjedelem: 304 oldal
Méret: 135 x 215 mm
Kötés: Kartonált, füles
Ára: 2990 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.09.04.



Rachel Van Dyken
Egyetlen méreg
Wes és Kiersten legjobb barátja, Gabe igazi balhés srác: egyik lányt fogyasztja a másik után, sötét haja és tetovált karja sem riaszt el senkit. Sőt.
Saylor igazi mintadiák: nagyszerű eredményei vannak, ösztöndíjat kap, kiválóan zongorázik, de valami mégis hiányzik az életéből – és a játékából.
A szenvedély.
Ők ketten egy zaklatott délutánon egy gyakorlóterembe futnak össze – szó szerint –, és bár elsőre taszítják egymást, hamar kiderül, hogy valami furcsa módon egy húron pendülnek.
Aztán egy napon Saylor önkéntes munkát vállal egy rehabilitációs intézetben. Az ápoltak közül kiragyog Hercegnő, a nyaktól lefelé bénult lány.
De mit keres ott Gabe minden nap? Mire Saylor választ talál a kérdésre, menthetetlenül belegabalyodik Gabe életébe. Vajon együtt sikerül megküzdeniük a múlt döntéseinek következményeivel?
Rachel Van Dyken: Egyetlen méreg

ISBN 978 963 293 448 8
Kötés: Kartonált, füles
Ára: 2990 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.09.14.



Gwenda Bond
Lány a kötélen
Üdvözli nézőit a Cirque American!

A tizenhat éves Jules Maroni álma, hogy kötéltáncos édesapja nyomdokaiba léphessen a magasban. A Repülő Garciák jelenléte azonban könnyen keresztülhúzhatja a lány számításait. A rivális Maronik és a Garciák ugyanis hosszú évtizedek óta esküdt ellenségként kerülik egymást…

Jules azonban nem hajlandó tudomásul venni a családi drámát, és csakis a drótkötélre összpontosít. A vörös tütüs lány megállíthatatlanul tör a hírnév felé, miközben halált megvető magasságokban sétál végig a kötélen. De amikor felfedez egy pávatollat – egy hírhedt, balszerencsét hozó tárgyat – a jelmezén, Jules kis híján elveszíti az egyensúlyát. Nincs más választása, segítséget kell elfogadnia, mégpedig a legváratlanabb forrásból: Remy Garciától, a Garcia klán matriarchájának fiától, aki mellesleg a Cirque legjobb légtornásza…
Gwenda Bond: Lány a kötélen

ISBN 978 963 293 461 7
Terjedelem: 388 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Kartonált
Ára: 2990 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.09.21.



Hercsel Adél
Magyar szeretők
Húsz őszinte vallomás megcsalásról és viszonyokról
Elhidegülés – megcsalás: ez a félrelépés általános képlete. Az elhidegülés szinte kivétel nélkül szexuális természetű, de mit kezdjen magával és a vágyaival az, akit évek óta nem kíván a párja, miközben a kapcsolata alapvetően jól működik, a közös gyerekekről és a közös egzisztenciáról nem is beszélve?! Ugye, nem is ugyan egyszerű? És mi a helyzet a történet lelki oldalával? – A Magyar szeretők című riportkönyv tíz férfi és tíz nő őszinte, hol megható, hol fájdalmas, néhol humorral átitatott, de leginkább tanulságos vallomásán keresztül járja körül első sorban azt, hogy kit mi sodor bele egy viszonyba.

Az egyik legfelkapottabb belvárosi kávézó teraszán ültünk egy kellemes tavaszi délutánon, és az egyik riportalanyom épp arról mesélt, hogy a férje egy 20 éves lánnyal csalja. Aztán elhallgattunk, mert észrevettük: a teraszon mindenki a megcsalásról és a viszonyokról beszél.
Hercsel Adél: Magyar szeretők

ISBN 978 963 293 447 1
Terjedelem: 336 oldal
Méret: 124 x 183 mm
Kötés: Flexibilis
Ára: 2990 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.09.28.



Claire North
Harry August csodálatos élete
Harry August a halálos ágyán fekszik. Már megint.

Bármit tesz, bárhogy dönt, ha eljön a halál, Harry mindig visszatér oda, ahonnan elindult: újra gyerek lesz, de olyan gyerek, akinek birtokában van az immár jó néhányszor leélt életére vonatkozó összes tudás. E téren soha nem változik semmi.

Egészen mostanáig. Ugyanis a tizenegyedik élete végéhez közeledő Harry ágya mellett fölbukkan egy kislány: „Kis híján lekéstem magát, dr. August” – mondja. „Küldenem kell egy üzenetet.”

A könyv annak történetét meséli el, hogy mit tesz Harry ez után, mit tett előtte, és hogyan próbálja megmenteni a múltat, amelyen nem változtathat, illetve a jövőt, amelyet nem hagyhat bekövetkezni.
Claire North: Harry August csodálatos élete

ISBN 978 963 293 452 5
Terjedelem: 480 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Kartonált
Ára: 3490 Ft
Tervezett megjelenés: 2015.09.28.

Ivóvíz fertőtlenítés és teraszbeépítés

https://ungparty.blog.hu/2019/04/16/ivoviz_a_teraszon_telikert_fertotlenites
Az Athenaeum Kiadó augusztusi magazin-hírlevele - kulthír ajánló, könyv, könyvajánló, athenaeum kiadó, virtuális szerver,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése