2014. december 3., szerda

A vers ellenforradalma

A Magvető Kiadó
szeretettel meghívja Önt

Horváth Viktor
A vers ellenforradalma
című kötetének bemutatójára
2014. december 12-én 17 órára
a Kazimír Bisztróba
(1075 Budapest, Kazinczy u. 34.)
A szerzővel Borbáth Péter beszélget.

Horváth Viktor: A vers ellenforradalma
- A versírás és versfordítás tanulása és tanítása -

Hogyan írjunk és fordítsunk verseket?
A rajztanárok rajzolni tanulnak, a hegedűművészek hegedülni, a színészhallgatók színészkednek, és ez így van rendjén. Az irodalom is művészet, azonban itt az intézmények elfelejtették az alkotva tanítást.
Most újra fel kell fedeznünk, mert tanulni saját élményekkel lehet, mert tehetségre nem lehet kiképezni, de szakmára igen, mert a zseni szakismeret nélkül eszköztelen dilettáns, mert a rúdugróknak, konyhai mosogatóknak és atomfizikusoknak is éppúgy szebb az életük az írástól, ahogy a zenétől, tánctól is, és mert a közgazdászok, asztalosok és politikusok is jobb szakemberek lesznek, ha művészeteket tanultak. Vissza kell vennünk az iskolába az írásoktatást, különben lehúzhatjuk a rolót. És mert írni jó.
De hogyan csináljuk? A magyartanárokat nem képezték ki írásra, írástanításra végképp nem, és az egész terület a szent megközelíthetetlenség ködébe rejti magát. Mer ilyesmibe belefogni normális ember? Illik ezt?
A vers ellenforradalma verset írni tanít, és tanítani tanít. Egymásra épülő feladatokkal újítja fel a hagyományt, és javaslatot tesz egy élhető tantervre: az alkotáselvű irodalomoktatás programjának kidolgozására.

Megjelenés: 2014. 11.
Oldalszám: 144 oldal
Méret: 135 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 14 2909 1


Horváth Viktor

Horváth Viktor 1962-ben született Pécsen.

Az egyetem elvégzése közben és után művészetszervezőként és újságíróként dolgozott, majd gimnáziumokban tanított. 2001-től a Pécsi Tudományegyetemen óraadóként versfordítást és vers-formatörténetet tanított. 1994 óta publikál novellákat, versfordításokat, regényeket és néha tanulmányokat. 2012-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját a Török tükör című regényéért.


Könyvei
Át avagy New York-variációk (kisregény, 2004)
Török tükör (regény, 2009)
Diótörő (verses mese, 2011)
A Kis Reccs (utaztató regény, 2012)

A Magvető Kiadónál megjelent műve
A vers ellenforradalma (2014)

Díjai
Európai Unió Irodalmi Díja (2012)

A KultBlog ajánlja még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése