2014. május 20., kedd

Várbíró Kinga Evelin és Szőcs Éva Andrea kiállítása



Tisztelt Hölgyem/Uram!

2014. május 29-én nyílik Várbíró Kinga Evelin és Szőcs Éva Andrea kiállítása
Közelről és távolról címmel a Museion No.1 Galériában.
(1091 Budapest, Üllői út 3.)
 
 Szárnyplasztikáimról: Szinte mindig a mozdulat ábrázolása érdekelt. Pár éve szárnyak formázásával foglalkozom. Szárnyplasztikáim többségében légiesek, de a nehézkesnek tűnő formákban is tisztán „kiolvasható” a könnyed, éteri eltűnés lehetősége. Egyszerre megtalálható bennük a megérkezés pillanata és az elmozdulás lehetősége is.
A levegő jelenléte plasztikáimban éppolyan fontos, mint maga a porcelántest. Sokszor, mint egy konzol támogat, segít, nehogy kibillenjen a szárny adott helyzetéből. Az alkotás feszültsége életszerű: ha a születőben lévő forma ki is billen a beállított, jól elképzelt helyzetéből, újragondolva a plasztikát változtatok rajta, a szétesettet újra összerakom. A levegő ezeknek a szárnyaknak a valódi, otthonos közegük, itt érzik jól magukat ebben a láthatatlan anyagban, ahol akár repülni is képesek lennének.  Felesleges kimondani: evilági vagy égi természetűek-e valójában.              
                                                                                                                                /Várbíró Kinga Evelin/


Szőcs Éva Andrea munkáira inkább a konceptuális szemlélet jellemző. A felhasznált anyagok, technikák, technológiák a gondolat megszületése után kerülnek kiválasztásra. Ebből kifolyólag munkái első ránézésre nagyon eltérőek lehetnek a stílust és a műfajokat illetően, ugyanakkor közös bennük a téma megközelítésének módja. Az általa felvetett kérdések rámutatnak az evidenciának tűnő következtetések esetlegességeire a látható vagy láthatatlan viszonyrendszereken belül. Munkásságára a folyamatos kísérletezés jellemző, amelynek közös kiindulópontja a sajátos világlátás.
Munkamódszerét alapos átgondoltság és formai szigor jellemzi, a lehetséges véletlenek is gondos mérlegelés után foglalhatják el végső helyüket az alkotásban. A látszólagos egyszerűsítés, ami valójában egy nagyon komplex világot takar, átfogó analitikus folyamat eredménye.”
                                                                                       
                                                                                       /Dr. Ioana Gruita-Savu, művészettörténész/


  Szeretettel várjuk a kiállítás megnyitójára május 29-én, csütörtökön 18 órakor!
(a kiállítás meghívója pdf formátumban megtalálható a csatolt fájlban)


Üdvözlettel:
Strohner Márton
galériavezető
Museion No. 1 Galéria
H-1091 Budapest, Üllői út 3.
(+36 1) 216 4784
+36 20 223 7180
museion@t-online.hu
www.icshu.org <http://www.icshu.org/>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése